TERSCHELLING - Ouders zijn verantwoordelijk voor de drinkende jeugd op Terschelling. Dat zei M. Seuninga van de Kuno van Dijk Stichting vrijdag. Deze stichting verzorgt de voorlichtingscampagne tegen drankgebruik op het eiland. Volgens campagneleider Seuninga onderschatten ouders vaak de gevaren van drank en moeten ze hun kinderen hier beter op voorbereiden.

Deze week werd bekend dat vijf vakantievierende jongeren met alcoholvergiftiging van Terschelling naar het vaste land zijn gebracht. Bovendien bleek uit onderzoek van de Keuringsdienst van Waren dat 60 procent van de ondernemers op Terschelling de Drank- en Horecawet overtreedt.

"Ouders richten zich vooral op de gevaren van het gebruik van drugs. Drank is een sociaal geaccepteerd middel en wordt ook door de ouders zelf gebruikt", aldus Seuninga. De Kuno van Dijk Stichting verzorgt voor het vijfde achtereenvolgende jaar de voorlichting over drankgebruik op Terschelling. "Jongeren drinken daardoor niet minder tijdens hun vakantie. Wel blijkt uit onderzoek dat de campagne op langere termijn werkt".

Volgens Seuninga moeten naast de ouders ook campingeigenaren, horecaondernemers en de gemeente maatregelen nemen tegen het hoge drankgebruik van jongeren. "Toch kun je overmatig drankgebruik niet voorkomen. De jeugd komt nou eenmaal naar Terschelling om te feestvieren en te drinken."

/NIEUWSAantal alcoholvergiftigingen op Terschelling toegenomen