RIJSWIJK - Amerikaanse defensiebedrijven zijn bezig met de ontwikkeling van een laserwapen voor de Joint Strike Fighter (JSF) dat wegens zijn grote kracht schadelijk kan zijn voor de ogen. Het gaat om een infrarood laser van 100 kilowatt dat kan worden ingezet tegen bijvoorbeeld luchtafweersystemen, communicatiecentra, brandstoftanks en militaire voertuigen.

Volgens het Amerikaanse weekblad New Scientist is het laserwapen zo krachtig dat bij het bestoken van een gronddoel mensen in de omgeving kunnen worden geraakt door straling die van het doel reflecteert.

Als deze energie de ogen raakt, kan dat permanente blindheid veroorzaken. Omdat het hier om een neveneffect gaat, kan de ontwikkeling van het wapen niet worden verboden op basis van de Geneefse conventie. Een speciaal protocol in de conventie verbiedt laserwapens die gericht zijn op het verblinden van personen.

Lockheed Martin

De twee fabrikanten Raytheon en Lockheed Martin verwachten het nieuwe wapen rond 2010 te kunnen testen. Vijf jaar later zou het in productie kunnen komen. De JSF is op dit moment de meest waarschijnlijke opvolger van de F-16 van de Koninklijke Luchtmacht, die vanaf 2010 geleidelijk moet worden vervangen.