ZEIST - Eerstedivisieclub Sparta heeft vrijdag een licentie ontvangen voor komend voetbalseizoen. De beroepscommissie licentiezaken van de KNVB heeft de Rotterdamse voetbalclub wel onder curatele gesteld. De voetbalbond moet een toezichthouder aanstellen om het saneringsproces bij de gedegradeerde club in de gaten gaat houden.
Sparta

Sparta is de vijfde en laatste club die de licentie betaald voetbal in tweede instantie kreeg toebedeeld. Eerder gingen
NAC
Fortuna
FC Den Bosch

Sparta kreeg pas maandagavond, na de afronding van de transfer van Boukhari naar Ajax, meer zekerheid over een goede afloop. Weliswaar eiste het beroepscollege nog inzage in diverse stukken, maar dat was slechts een formaliteit.

"Ik ben blij dat het allemaal nog is goedgekomen," aldus commercieel directeur Charles van der Steene. "Het heeft er om gespannen, maar mede door de verkoop van Boukhari zijn we er uitgekomen." Zijn club is formeel niet onder curatele gesteld, wil hij benadrukken. In de officiële uitspraak van het beroepscollege staat daar volgens Van der Steene niets over.

"Dat heeft de afdeling voorlichting van de KNVB er van gemaakt. Een verkeerde interpretatie. De KNVB heeft een toezichthouder aangesteld. Dat klinkt wat vriendelijker. Gevoelsmatig is dat een groot verschil. Ik vind 'onder curatele gesteld' een nare uitdrukking."

Dat Sparta als enige van de vijf clubs met financiële problemen een toezichthouder heeft toegewezen gekregen, toont de precaire situatie van de club aan. "Wij verbergen niet dat het een zware klus is geweest en nog steeds is. Want we zijn nog niet klaar. We moeten nog verder met saneren. Er zullen nog meer maatregelen moeten worden genomen om tot een gezonde exploitatie te komen."

Sparta moest na de degradatie 40 procent terug in de begroting. Met nog vier spelers, twee trainers en een verzorger, voor wie de arbitragecommissie van de KNVB geen ontslagvergunning verleende, wordt volgende week verder onderhandeld om tot een regeling te komen. "Het is nog niet zo dat we nu achterover kunnen gaan leunen", stelt Van der Steene.

/NIEUWSSparta opgelucht na licentiegesprek met KNVB