DEN HAAG - Minister De Geus van Sociale Zaken voorspelt dat het aantal WAO'ers binnenkort stijgt tot ruim een miljoen. De maatregelen van het nieuwe kabinet komen volgens hem te laat om dat te vermijden, zo zegt hij in de Volkskrant.
de Volkskrant

"U hoort mij niet zeggen dat ik weg ben bij een miljoen WAO'ers. Die komen er namelijk. Dat gaan we binnenkort meemaken. We zijn er al bijna en het duurt nog even wel even voor we de vruchten gaan plukken van het nieuwe beleid'', aldus oud-vakbondsman De Geus.

Toenmalig premier Lubbers (CDA) zei in 1991 dat hij zou opstappen als het aantal arbeidsongeschikten het miljoen zou bereiken. Eind september van dat jaar telde Nederland 896.800 WAO'ers.

Eind maart werden volgens het CBS 985.000 WAO-uitkeringen geregistreerd. De centrumrechtse coalitie heeft in het regeerakkoord onder meer afgesproken de uitkering pas te verhogen en de WAO-boete voor grote bedrijven pas af te schaffen als de instroom aanzienlijk daalt. De SER had eerder voorgesteld die maatregelen direct in te voeren.