LONDEN - In Londen hebben zich donderdag vier explosies voorgedaan. De ontploffingen vonden plaats in drie metrostations; Warren Street, Oval en Shepherd's Bush. Ook op een bus in oost-Londen heeft een explosie plaatsgevonden. Een persoon is bij de ontploffing op het metrostation in Warren Street gewond geraakt. Het belangrijkste verschil met die van 7 juli is dat de nieuwe aanslagen als 'mislukt' moeten worden beschouwd.

Bekijk video: Modem/ Breedband


Overzicht van locaties getroffen stations en bus

De drie getroffen stations zijn ontruimd na melding van explosies en rook in de stations. De metrolijnen Victoria, Northern en de Hammersmith & City zijn stilgelegd.

Het openbaar vervoer in Londen is stilgelegd en metrostations zijn afgesloten. Politiechef Ian Blair heeft de bevolking van Londen geadviseerd om binnen te blijven. De politiechef zegt dat de situatie volledig onder controle is.

Zelfde explosieven

De daders van de mislukte aanslagen van donderdag wilden vermoedelijk hetzelfde soort explosief gebruiken als de zelfmoordcommando's die twee weken geleden dood en verderf zaaiden in het Londense openbaar vervoer. Dat meldde de Britse zender Sky News donderdag op basis van informatie van bronnen binnen het Britse veiligheidswezen.

Verhoudingen

"Veiligheidsbronnen zeggen tegen Sky News dat er in de bus een uiterst explosief goedje is gevonden dat grote gelijkenis vertoont met de middelen die op 7 juli zijn gebruikt", aldus de zender. De bom verspreidde evenwel een zeer sterke acetongeur die er op duidt dat de bommenmaker de verkeerde verhoudingen heeft gebruikt waardoor de explosieven niet afgingen.


Agenten sluiten de buurt rond de getroffen metro-stations af

Degenen die de aanslagen donderdag uitvoerden op het openbaar vervoer van Londen wilden doden. Dat zei de politiechef van de Britse hoofdstad.

Doden

"De bedoeling was duidelijk te doden. Je doet dit niet met een andere bedoeling", zei hoofdcommissaris Ian Blair op een persconferentie over de explosies. Net als precies twee weken daarvoor deden die zich voor in drie metrotreinen en een dubbeldeks bus.

Niet gelukt

"Ik denk dat het belangrijke punt is dat de plannen van de terroristen niet zijn gelukt", zei hij. Er vielen geen doden en slechts één persoon raakte gewond.

Weergalm


De Londense brandweer arriveert bij het metrostation Warren Street

De Londense hoofdcommissaris zei dat het nog te vroeg was om iets te zeggen over een verband met de aanslagen van 7 juli, die 56 mensen het leven kostten. Hij erkende wel dat er overeenkomsten waren. "Er is sprake van een weergalm. Het zijn vier aanslagen en er waren eerder vier aanslagen", aldus Blair.

Hij zei dat het tijd gaat kosten om erachter te komen of die werden uitgevoerd door dezelfde groepering.

Onontploft

De politie heeft in het openbaar vervoer na de explosies nog onontplofte bommen aangetroffen, liet Blair verder weten. "Die kunnen voor een doorbraak in het onderzoek zorgen. Er ligt duidelijk forensisch materiaal op die plaatsen dat ons goed van pas kan komen", aldus het hoofd van de Metropolitan Police.


Hulpdiensten komen bij de metrostations aan

De 'incidenten', zoals de politie de gebeurtenissen aanduidt, deden zich voor rond 13.00 uur (plaatselijke tijd).

Analist Shane Brighton van de Royal United Services Institute, een Londense denktank, vermoedt dat de knallen het werk waren van prutsers die de aanslagen van 7 juli wilden na-apen. Hij tekende er wel bij aan dat in het 'worst-case scenario' echte bommen niet goed zijn afgegaan, waardoor de explosies beperkt bleven tot lichte knallen.

Arrestaties


Een arrestant wordt onder schot gehouden door agenten

Naar aanleiding van de knallen arresteerde de politie in de Britse hoofdstad twee mannen. Eén van hen was een Aziatisch uitziende man, die was gesignaleerd toen hij wegrende van het metrostation Warren Street. Hij droeg een rugzak en er zouden stroomdraden uit zijn shirt hebben gehangen.

Beiden zijn inmiddels weer vrijgelaten. Tegen geen van beiden is een aanklacht ingediend. Dat heeft de politie vrijdag bekendgemaakt.


Bij het Oval Tube Station staan hulpdiensten gereed

De vier explosies vonden vrijwel gelijktijdig plaats. Maar sommige bommen zijn niet geëxplodeerd zoals ze hadden moeten ontploffen, verklaarde de Londense politie.

Ook is er een incident op buslijn 26 bij Hackney Road in oost-Londen. Daar zou ook een explosie zijn geweest. De ramen van de bus zouden uit de bus geslagen zijn.

Hulpdiensten kregen vanaf 12.30 noodoproepen en zijn op weg naar de drie metrostations.


Agenten verzamelen zich rond Shepherd's Bush

De Londense politie meldde dat ze er niet vanuit gaat dat iets gaande is in dezelfde orde van grootte als bij de bloedige aanslagen van 7 juli. De politie behandelt de evacuaties niet als 'groot incident'.

Bussen bij de Sint Paul's Cathedral zouden zijn geëvacueerd. De politie deed een inval in het University College Hospital in de wijk Bloomsbury vlakbij het station Warren Street. Bewapende agenten omsingelden daarbij het gebouw. Een verslaggever van de BBC meldt dat het ziekenhuis is afgesloten.

Ooggetuigen

Ooggetuigen worden ondervraagd door de politie

Ooggetuigen berichtten dat er rook opsteeg bij het metrostation Warren Street en de brandweer kreeg meldingen van rook in het metrostation Oval. Bij een van de incidenten roken reizigers een indringende geur die leek op die van brandend rubber.

Sosiane Mohellavi zei tegen Sky News: "Iedereen raakte in paniek en de hulpdiensten werden gebeld. Ik ben nu nog steeds aan het trillen."


Een vrouw loopt langs een agent, terwijl hij een ronde maakt rond University College Hospital

Metropassagier Ivan McCracken vertelde aan Sky News dat hij met een Italiaanse man had gesproken die een explosie had gezien. "Hij vertelde me dat hij een man zag met een rugzak die plotseling ontplofte. Het was een kleine explosie, maar genoeg om de rugzak uiteen te rijten. Daarna riep de man iets alsof er iets verkeerd ging. Op dat moment rende iedereen de wagon uit."

McCracken: "De mensen hebben zichzelf snel geëvacueerd. Er was geen paniek. Ik zag geen gewonden, maar mensen waren geschokt."


Een agent leidt een speurhond naar Warren Street

Volgens de politie waren er geweerschoten op een van de perrons in Warren Street. Daar zou ook een spijkerbom zijn ontploft.

De incidenten vinden precies twee weken plaats na de aanslagen in Londen van 7 juli. Toen overleden 56 mensen als gevolg van ontploffingen in metro's en een bus en raakten zevenhonderd personen gewond.

Nederland

Nederland heeft direct na de explosies de grensbewaking verscherpt voor Britse passagiers. Dat houdt in dat inkomende personen uit Groot-Brittannië op de lucht- en zeehavens extra goed worden gecontroleerd. Verder zijn er geen extra veiligheidsmaatregelen getroffen in Nederland.

Dat heeft de woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terreurbestrijding (NCTb) donderdag meegedeeld. Door de verscherpte grensbewaking kunnen mogelijk voortvluchtige personen worden onderschept of later worden achterhaald. Twee weken geleden, na de eerste serie aanslagen, werd deze maatregel ook genomen.

Ook voor de rest lijkt de situatie volgens de NCTb op die van vorige keer. Zo is er geen aanleiding om te veronderstellen dat er in Nederland een afgeleide dreiging is in verband met de gebeurtenissen in Londen. Daarom zijn er geen extra veiligheidsmaatregelen nodig. De bewaking voor Britse objecten was al verhoogd en dat blijft zo.

Dreiging

Voor Nederland geldt al meer dan een jaar een substantieel dreigingsbeeld. Dat houdt in dat er een algemene dreiging is van een aanslag tegen Nederland maar dat er geen specifieke informatie is over wie, wat, waar en wanneer.

Na de eerste aanslagen in Londen zijn Nederlandse politiemensen gedetacheerd op de ambassade in Groot-Brittannië, zei terreurcoördinator T. Joustra donderdag op Radio 1. Zij werken samen met de Britten. De coördinator zei geweldig geschrokken te zijn van de nieuwe explosies in Londen.

Bewust

Joustra vindt dat Nederlanders al alerter zijn geworden, zoals iedereen in het westen van Europa. Mensen zijn zich er volgens hem bewust van dat wat in Madrid en Londen is gebeurd, ook elders kan plaatsvinden.

Wel wordt nu opnieuw onderzocht of burgers via een publiekscampagne bewuster moeten worden gemaakt van de gevaren en risico's. Een eerder onderzoek wees uit dat mensen geen behoefte hebben aan dergelijke informatie als die te algemeen is.