DEN HAAG - De politie kan de geregistreerde criminaliteit de komende drie jaar met 20 procent terugbrengen. Maar dan moet wel het aantal cellen met 50 procent worden uitgebreid, moeten er meer officieren van justitie en rechters komen en moet het kabinet de politie meer geld geven dan de aangekondigde 350 miljoen euro extra.

Dat heeft de Utrechtse korpschef P. Vogelzang donderdag namens de Raad van Hoofdcommissarissen gezegd in het actualiteitenprogramma NOVA. Eerder al kondigde de politietop aan prestatiegericht te willen gaan werken. De door Vogelzang gepresenteerde cijfers zijn hiervan een invulling.

Volgens Vogelzang is het mogelijk de geregistreerde criminaliteit met een vijfde te laten dalen door met name de aanpak van de zogenaamde veelplegers. Dit zijn veelal verslaafden die tientallen tot honderden keren per jaar met de politie in aanraking komen voor misdrijven als diefstal, inbraak en berovingen. Volgens Vogelzang zijn zij verantwoordelijk voor het leeuwendeel van de criminaliteit.

Meer cellen

Om deze criminelen aan te pakken, zijn volgens de korpschef veel meer cellen nodig. Dagelijks worden volgens Vogelzang verdachten heengezonden omdat er geen celruimte is. De Raad bepleit een uitbreiding van het aantal cellen met 50 procent. Ook moeten er volgens de politietop meer officieren van justitie en rechters bijkomen.

Het doel om de criminaliteit met een vijfde terug te dringen, wordt niet gehaald als het kabinet niet meer dan 350 miljoen euro extra aan de politie geeft, waarschuwt Vogelzang. De Raad van Hoofdcommissarissen heeft eerder al gezegd minstens een miljard euro extra nodig te hebben.