SAN FRANCISCO - Een kampeerder die een kampvuurtje had gemaakt om hotdogs te bereiden, heeft de grote bosbrand veroorzaakt die in de Amerikaanse staat Californië het Sequoia National Park bedreigt. De politie heeft de 45-jarige vrouw aangehouden. Voor kampvuren is in het kurkdroge gebied een speciale vergunning nodig. De vrouw had deze niet.
Sequoia National Park

Meer dan 1500 brandweermannen proberen het park, waar sommige van de oudste bomen op aarde staan, te redden. Donderdag was het vuur nog maar op een afstand van 1,5 kilometer van de gigantische sequoiabomen. De vlammen worden aagewakkerd door de harde wind.

De bosbrand heeft al een gebied van 22.000 hectare vernietigd. Behalve de grote bomen bedreigt het vuur intussen ook tweehonderd gebouwen. Meer dan duizend mensen moesten hun huizen al verlaten. Inmiddels is het grootste deel van het park gesloten voor bezoekers.

De gigantische sequoiaboom torent tot honderd meter de lucht in en kan maximaal ongeveer 3000 jaar oud worden. De bomen hebben soms wel twaalf bosbranden overleefd gedurende de eeuwen dat ze er staan. Het grote gevaar is dat omliggende bomen vlam vatten en het vuur zich naar de boomtoppen verspreidt. De helft van de sequoiapopulatie in de wereld is te vinden in het Californische nationale park.

/NIEUWSBosbrand Californië bedreigt eeuwenoude bomen (video)