RIJSWIJK - De LPF heeft Fiona de Vilder voorgedragen als opvolgster van Bijlhout als de nieuwe staatssecretaris van Emancipatie en Gezinszaken. De Vilder heeft dit donderdagavond bevestigd. Zij heeft gesproken met LPF-leider Mat Herben, maar nog niet met premier Balkenende.

Het antecedentenonderzoek naar haar is nog niet afgerond. De -jarige De Vilder is als kandidaat aangedragen door LPF-Tweede-Kamerlid Hoogendijk. Zij is een ,,nieuwe kandidaat'' en is niet bij de vorige ronde afgevallen.

De Vilder is secretaris van de Rob de Vilderstichting. Deze werft fondsen voor onderzoek naar endeldarmkanker. Zij is moeder van drie kinderen.

De beoogde staatssecretaris is sinds woensdag lid van de LPF en is daarvoor nooit lid geweest van een andere politieke partij. LPF-leider Mat Herben wilde donderdag de naam van de beoogde nieuwe staatssecretaris nog niet prijsgeven. Hij sluit niet uit dat het niet lukt de benoeming vrijdag rond te krijgen. Dan zal de benoeming pas over ruim twee weken worden bekendgemaakt, als Balkenende terug is van vakantie.

De Vilder is de beoogde opvolger van Philomena Bijlhout, die maandag kort na de beëdiging van het nieuwe kabinet haar ontslag aanbood. Zij had tijdens haar sollicitatiegesprek met Balkenende onjuiste informatie gegeven over haar verleden bij de Surinaamse volksmilitie van ex-legerleider Bouterse.