ALEXANDRIA - Zacarias Moussaoui, de enige persoon die is aangeklaagd in verband met de aanslagen van 11 september, heeft donderdag voor de federale rechtbank in de Amerikaanse staat Virginia zijn gedeeltelijke schuldbekentenis weer ingetrokken. Eerder had hij schuld bekend aan vier van de zes punten van de aanklacht.

"Vanwege mijn verplichting tegenover mijn schepper, Allah, en om mijn leven te redden en te verdedigen, trek ik mijn schuldbekentenis weer in", zei Moussaoui in de volle rechtszaal in de stad Alexandria. De 34-jarige Fransman verdedigt zichzelf.

Hij werd in augustus gearresteerd vanwege overtreding van de visumwet. Vier maanden later werd hij aangeklaagd voor onder meer samenzwering om internationaal terrorisme te plegen, een vliegtuig te kapen en het te toestel gebruiken voor een aanslag. Hij kan daarvoor de doodstraf krijgen.

Federaal rechter Leonie Brinkema had eerder op de dag bepaald dat zij de schuldbekentenis van de verdachte zou accepteren. Maar hij zou dan wel zijn relatie met het netwerk van Osama bin Laden moeten onthullen en zijn rol bij de kaping van de vier vliegtuigen moeten verduidelijken.

Hierop vroeg Moussaoui om een pauze. Toen hij terugkeerde trok hij zijn bekentenis weer in. Hij citeerde daarbij uit Shakespeare's Hamlet: "Zijn of niet zijn, dat is de vraag. Ik zeg: Schuld bekennen of geen schuld bekennen, dat is de vraag. Als moslim kan ik niets bekrachtigen dat tot mijn dood kan leiden."