BAGHDAD - De Iraakse president Saddam Hussein heeft donderdag laten weten niet bang te zijn geworden door de Amerikaanse dreigementen. Hij zei dat iedere aanval op Arabieren en moslims gedoemd is te mislukken. Washington heeft de afgelopen maanden steeds openlijker gezegd Saddam met geweld te willen verdrijven.

Bekijk video

Saddam sprak zijn volk op televisie toe ter gelegenheid van de herdenking van het einde van de oorlog tussen Irak en Iran in 1988.

De Iraakse leider riep verder de Verenigde Naties op om alle verplichtingen tegen zijn land na te komen, in verband met de strafmaatregelen die in 1990 tegen Irak zijn opgelegd. De VN moeten alle Irakese vragen beantwoorden, aldus Saddam. Bagdad heeft de VN gevraagd de sancties op te heffen.

Doodskisten

Gekleed in burger, verklaarde de Iraakse leider dat "de krachten van het kwaad hun doodskisten op hun rug zullen dragen en zullen sterven door hun eerloze mislukking. Zij worden begraven met hun zieke dromen als zij proberen Arabische en moslimnaties te treffen". De toespraak van Saddam was op een eerder moment opgenomen.

"Diegenen die geweld gebruiken, worden teruggedreven, zelfs als zij hun doelwitten schade berokkenen", aldus Saddam. Maar hij suggereerde dat zijn land vooralsnog niet op de Amerikaanse dreigementen zal reageren.

"Geen zwakkeling moet denken dat als wij niet ingaan op alle laster, dit betekent dat wij bang zijn geworden door de schaamteloze bedreigingen".

Zadel

Woensdag zei de Amerikaanse president Bush nog dat hij geen overhaaste stappen neemt tegen Irak om Saddam uit het zadel te wippen. Hij beloofde bevriende landen eerst te raadplegen en alle mogelijkheden te onderzoeken voordat hij stappen tegen Bagdad onderneemt. Bush probeerde hiermee de groeiende onvrede bij veel regeringsleiders weg te nemen over zijn plannen voor een aanval op Irak.