BRUSSEL - De Belgische publieke omroepen VRT en RTBF willen in navolging van de rechtstreekse uitzending van het proces tegen de van de moord op Fortuyn verdachte Volkert van der G., ook de rechtszaak tegen Marc Dutroux live brengen. Daartoe hebben de twee omroepen een verzoek ingediend bij het Hof van Beroep in Luik.

De voorzitter van het Hof moet daarover later dit jaar een besluit nemen. Het staat overigens nog steeds niet vast wanneer het proces wordt gehouden.

Justitie zet na uitstel vanaf 1998 nu in op een proces in de loop van volgend jaar. Dutroux werd in 1996 opgepakt als hoofdverdachte in een zedenschandaal waarbij vier Belgische meisjes om het leven kwamen. Hij zelf ontkent overigens alle aantijgingen.

Fortuyn

Volgens een woordvoerster van de Vlaamse publieke zender VRT leefde het idee voor een rechtstreekse uitzending al voordat in Nederland het besluit viel om het proces tegen van de moord op Fortuyn verdachte Van der G. live te volgen. "Het heeft de zaak wel weer opnieuw onder de aandacht gebracht", aldus de woordvoerster.

Overigens zullen de twee Belgische zenders zo goed als zeker niet het hele proces brengen. De zaak-Dutroux sleept nu al jaren aan en ook het proces gaat naar verwachting zeer lang in beslag nemen. "Beide zaken zijn toch niet met elkaar te vergelijken", aldus de VRT-woordvoerster.