AMSTERDAM - De politie heeft dinsdagmiddag in de Kalverstraat in Amsterdam gemeenteraadslid J. Haffmans van Amsterdam Anders/De Groenen opgepakt. De politicus deelde flyers uit waarin hij oproept "niet te wijken voor hoofdcommissaris 'Big Brother' Welten die het liefst een kordon om de stad zou leggen". Volgens een politiewoordvoerder namen omstanders aanstoot aan zijn actie, waarna hij in de boeien werd geslagen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Haffmans is inmiddels weer op vrije voeten. Volgens de zegsman onderzoekt de politie of de politicus met het verspreiden van de kritische tekst een strafbaar feit heeft begaan.

Vrijheid van meningsuiting

Amsterdam Anders/De Groenen voelt zich in zijn wiek geschoten en meent dat de arrestatie "de indruk bevestigt dat de vrijheid van meningsuiting steeds verder wordt ingeperkt". Op de flyer stond "Wijk af! Wijk niet voor Welten". Haffmans, die ruim een uur heeft vastgezeten, verbaast zich over het optreden van de politie.

Volgens hem geldt er alleen een flyerverbod voor commerciële doeleinden. Vragen die hij hierover een paar maanden geleden aan de burgemeester heeft gesteld, zijn nog niet beantwoord. Haffmans vertelde dat hij geen proces-verbaal heeft gekregen.

Volgens hem wilden de agenten de flyer in beslagnemen, omdat ze vonden dat hij niet mocht protesteren tegen de politie. Toen hij de papiertjes niet wilde afgeven, omdat hij eerst wilde weten waarom dat niet mag, arresteerden de dienders hem.

Het raadslid laat zich niet uit het veld slaan door de arrestatie en heeft aangekondigd binnenkort verder te gaan met de flyeractie.