DUBAI - Terreurgroep al-Qaeda heeft Europese landen gewaarschuwd hun militairen binnen een maand uit Irak te halen. Anders volgen meer aanslagen zoals in Londen, aldus de verklaring op het internet.

"Deze boodschap is de laatste waarschuwing aan Europese landen. We willen jullie een maand de tijd geven om je soldaten uit het land van Mesopotamië (Irak) te halen." De verklaring, waarvan de echtheid niet is vastgesteld, is ondertekend door de al-Qaeda-tak Brigades Abu Hafs al-Masri.

In de verklaring werd, naast Denemarken, Groot-Brittannië en Italië, ook Nederland met naam genoemd. "Dit zijn onze laatste woorden. De moedjahedien, die op de uitkijk staan, zullen in jullie hoofdsteden een andere taal spreken", aldus de schrijvers.

'Bloedige oorlog'

De terreurbeweging dreigt met een "bloedige oorlog in de dienst van God" tegen de Europese landen die geen gehoor geven aan de oproep. Na 15 augustus "zullen er geen boodschappen meer volgen, alleen nog acties die in het hart van Europa gegrift zullen staan", aldus de verklaring.

De tekst is gedateerd op 16 juli. De beweging claimde op 9 juli de aanslagen in Londen, twee dagen daarvoor. Eerder stelde de groep verantwoordelijk te zijn voor de verwoestende aanslagen in maart 2004 in Madrid.