DENHAAG/AMSTERDAM - De toestand van prins Claus blijft zorgelijk. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst donderdagmiddag meegedeeld. "De behandelende artsen van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Claus der Nederlanden noemen de gezondheidstoestand van de Prins opnieuw zorgelijk", liet de RVD zonder enige toevoeging rond het middaguur weten. Woensdag tegen de avond was er een lichte verbetering, maar die bleek donderdagochtend niet verder te zijn doorgezet.

De koningin zit alweer vanaf half elf aan het bed van haar man. De prins werd zondag in het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam opgenomen en ligt sinds dinsdag op de afdeling intensieve zorg. Voor het eerst noemde de RVD zijn situatie 'zorgelijk'. Nooit eerder liet de dienst zich zo verontrustend uit over Claus, die twee dagen eerder naar het ziekenhuis was gebracht omdat een infectie aan de luchtwegen niet goed genas.

Summiere informatie

De informatie over de toestand is sinds de laatste opname tamelijk summier. Het Koninklijk Huis heeft in de afgelopen jaren juist redelijk wat informatie gegeven over ziektegevallen, omdat die van belang kunnen zijn voor het functioneren van de leden en dus niet als strikt privé kunnen worden gezien.

De 75-jarige prins zou kampen met een infectie waarvan de bron nog niet is gelokaliseerd. De artsen van het AMC-ziekenhuis in Amsterdam hebben Claus anti-bioticum toegediend in afwachting van lab-resultaten.

Infectie

Claus lijdt, net als veel oudere patiënten, aan meerdere kwalen tegelijk. Als het lichaam harder moet werken, bijvoorbeeld om bacteriën te bestrijden, kan een orgaan het laten afweten. Daardoor raken andere organen overbelast die op hun beurt opgeven.

Claus heeft woensdag de hele dag bezoek gekregen van naaste familieleden. Koningin Beatrix, die dinsdagmiddag- en avond al voortdurend bij haar man was, was woensdagochtend om half elf weer present en bleef tot 's avonds half tien.

Familiebezoek

In de loop van de dag wisselden andere familieleden elkaar af. Laat in de ochtend kwam prins Friso. Vroeg in de avond, na een partijtje golf, arriveerde hij opnieuw bij het ziekenhuis.

Kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima waren laat in de middag een paar uur op bezoek. Prins Constantijn en prinses Laurentien kwamen 's-middags ook en hadden hun dochtertje meegenomen. Prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven kwamen in de vroege avond.

Balkenende

Premier Balkenende heeft woensdag, tijdens een al geplande ministerraad, zijn collega's kort op de hoogte gesteld van de gezondheidstoestand van prins Claus. Hij onderhoudt contact met koningin Beatrix over de situatie van de prins.

Overlijdensbericht

Uitgever van regionale dagbladen Wegener zette woensdag per abuis een overlijdensbericht van Claus op internet. Het stuk is afkomstig van de Haagse Courant, een van de Wegenerbladen. Adjunct-hoofdredacteur D. van der Meer vindt het "bijzonder betreurenswaardig" dat het artikel op internet terecht is gekomen.

"Net als andere media hebben we, vooruitlopend op het overlijden van Claus, al verhalen gemaakt. Die stukken zijn gearchiveerd met een vervaldatum van 2010. Omdat er een technicus heeft zitten rommelen, is die datum veranderd en zijn de stukken zichtbaar geworden op internet." De fout werd om 14.30 uur door de krant opgemerkt en hersteld.

/NIEUWSPrins Claus op intensieve zorgClaus weer in ziekenhuisArtikel overlijden Claus al online