DEN HAAG - De nieuwe minister van Volksgezondheid Bomhoff wil af van zijn topambtenaar P. van Lieshout. De kwestie is aan de orde geweest in de ministerraad, zo heeft minister Remkes van Binnenlandse Zaken woensdag bevestigd tegenover het radioprogramma Met het oog op morgen.

Woensdag hebben Remkes en Bomhoff erover gesproken. Remkes heeft laten weten dat er geen goede reden is voor ontslag van Van Lieshout. Het ministerie van Volksgezondheid wil niets over de kwestie zeggen.

De ambtenaar heeft verleden maand kritiek geuit op het regeerakkoord. Hij vindt dat er te weinig geld wordt uitgetrokken voor volksgezondheid.

Van Lieshout

Van Lieshout is directeur-generaal gezondheidszorg van het ministerie. Verleden maand stelde hij dat de, toen nog beoogde, coalitie van CDA, VVD en LPF zeker 3 miljard euro te weinig uittrekt om haar ambitieuze plannen met de gezondheidszorg te kunnen uitvoeren. Daardoor zullen naar zijn zeggen de wachtlijsten in de zorg de komende jaren oplopen in plaats van verdwijnen. Van Lieshout werd in 1999 benoemd onder Bomhoffs voorganger Borst.

De oppositiepartijen GroenLinks, SP en D66 hebben woensdag hun verontwaardiging uitgesproken over de actie van Bomhoff. De SP wil nog voor het debat over de regeringsverklaring, komende vrijdag, opheldering. "Een topambtenaar willen ontslaan vanwege een opvatting die de minister zelf ook had voor dat hij minister werd, is wel een hele nieuwe politieke wind", zegt SP-Kamerlid Kant.

D66-leider De Graaf vindt dat de neutraliteit en loyaliteit van topambtenaren op deze manier in het geding komen. "Dat is heel gevaarlijk. De actie van Bomhoff riekt naar willekeur", aldus De Graaf.