ALMERE - Justitie gaat een 53-jarige buscontroleur van Connexxion vervolgen wegens mishandeling van een zwartrijder. Dat heeft het Openbaar Ministerie maandag bekendgemaakt. De medewerker van de vervoersmaatschappij nam de zwartrijder uit Almere op 5 februari zo lang in de wurggreep dat die bewusteloos raakte.

De controleur uit Mijdrecht maakte deel uit van een team dat in februari uitstappende passagiers inspecteerde bij een bushalte in Almere. Volgens het OM handelde de controleur weliswaar "in uitoefening van zijn functie", maar mede door getuigenverklaringen zijn er voldoende aanwijzingen die vervolging van de controleur rechtvaardigen.

Een 19-jarige Almeerder had geen geldig vervoersbewijs bij zich en probeerde de benen te nemen om zo een boete te ontlopen.

Vervoersmaatschappij Connexxion reageert teleurgesteld op de beslissing van het OM. Volgens woordvoerder Herman Opmeer heeft de controleur binnen zijn bevoegdheden gehandeld. "Het kan niet zo zijn dat we helemaal geen geweld mogen gebruiken en dat we zwartrijders bij het minste of geringste verzet moeten laten lopen. Daar hebben we ook nooit problemen mee gehad, maar dat is nu blijkbaar ineens veranderd. Wij hebben vertrouwen in de rechtsspraak, dus we wachten het proces rustig af."

De zaak komt op 21 oktober voor bij de politierechter in Lelystad.