TERSCHELLING - Het aantal alcoholvergiftigingen op Terschelling is deze zomer enorm toegenomen. De afgelopen twee weken zijn vijf gevallen van alcoholvergiftigingen geconstateerd. Het gaat om drie meisjes en twee jongens in de leeftijd van veertien tot zestien jaar. Dat zei huisarts P. Smit van Terschelling woensdag.

Alcoholvergiftiging wordt veroorzaakt door het snel en veel drinken van alcohol. De lever kan daardoor een enorme klap krijgen. "Als het niet goed behandeld wordt, kun je er zelfs dood aan gaan", zegt Smit.

Burgemeester J. van Beukering-Dijk noemde dinsdag al twee gevallen van jonge meisjes die met alcoholvergiftiging naar de vaste wal zijn gebracht. Dit kwam ter sprake nadat de Keuringsdienst van Waren bekendmaakte dat ruim 60 procent van de ondernemers op Terschelling de Drank- en Horecawet overtreedt. Volgens Huisarts Smit komt het hoge aantal slachtoffers door gebrek aan kennis. "Jongeren beseffen niet wat ze doen. De jeugd die met alcoholvergiftiging naar het Medisch Centrum Leeuwarden is overgebracht hadden allemaal een liter sterke drank op", aldus Smit.

Smit heeft nog nooit zoveel gevallen van alcoholvergiftigingen meegemaakt in de dertig jaar dat hij huisarts is op het eiland. "Het wordt steeds erger. Jongeren bouwen muren van kratten bier op de campings. De vijf stomdronken jongeren waren deze zomer zeker niet de laatsten", voorspelt hij.

Reclamecampagnes halen volgens de huisarts niets uit. "Op dit moment rijden er auto's over het eiland met daarop 'ben jij sterker dan drank'. De meeste jongeren lachen daar om en vragen de voorlichters of ze ook een biertje willen".