LONDEN - De grootste soennitische groep in Groot-Brittannië, de Jama'at e Ahl e Sunnat of Soennitische Raad, heeft zondag een religieus edict uitgevaardigd tegen terreuraanslagen als die van 7 juli in Londen.

"Ongeacht de wreedheden die worden begaan in Palestina en Irak, is er geen islamitische rechtvaardiging voor de aanslagen in Londen", aldus de fatwa. De raad veroordeelde de aanslagen en degenen "die deze jongeren hebben opgehitst omwille van hun eigen verwrongen ideologie".

Heiligschennis

De bijeenkomst van ruim tweeduizend soennitische geestelijken, korankenners en gemeenschapsleiders was al voor de aanslagen gepland. Moefti Muhammad Gul Rehman Qadri, de voorzitter van de raad, zei dat wat in Londen is gebeurd kan worden beschouwd als heiligschennis. "Het is een zonde om je eigen leven of dat van anderen te nemen", zei hij. Een ander lid van de raad, het Lagerhuislid uit Birmingham Khalid Mahmood, noemde het de plicht van iedere moslim om zich tegen zelfmoordaanslagen uit te spreken.

Madrassa's

De Britse minister van defensie John Reid sprak zondag in een vraaggesprek met CNN zijn bezorgdheid over de rol van koranscholen in Pakistan, de zogenoemde madrassa's. Hij zei dat deze scholen een belangrijke bron van internationale instabiliteit zijn en in grote mate bijdragen aan de toename van terroristische activiteit.

Een van de vier vermoedelijke daders, de 22-jarige Shahzad Tanweer, zou tijdens een verblijf in Pakistan twee van zulke scholen hebben bezocht. Agenten van de Pakistaanse veiligheidsdienst hebben studenten, docenten en bestuurders van een school in Lahore ondervraagd en gewapend met foto's en een dossier over Tanweer zeker twee radicale islamitische centra hebben bezocht.

MI5

Een andere vermoedelijke dader, de 30-jarige Mohammad Sidique Khan, is volgens de krant The Sunday Times vorig jaar onderzocht door de Britse binnenlandse veiligheidsdienst, de MI5. De dienst zou hebben geconcludeerd dat Khan geen bedreiging vormde voor de nationale veiligheid en daarom niet verder in de gaten hoefde te worden gehouden. De regering wilde niet op het bericht reageren.

De MI5 liet haar oog op Khan vallen toen ze onderzoek deed naar een verondersteld complot om een vrachtwagen met explosieven tot ontploffing te brengen bij een discotheek in de Londense wijk Soho, aldus de krant. Behalve Khan zouden nog honderden potentiële verdachten zijn doorgelicht.

Rondleiding

De Labourpartij maakte zaterdag bekend dat Khan, die op een school in Leeds werkte, vorig jaar als gast van haar parlementslid Jon Trickett een rondleiding heeft gehad in de parlementsgebouwen. Khans familie gaf een verklaring uit waarin staat dat Khan gehersenspoeld moet zijn geweest. De familie riep een ieder op "de terreurnetwerken die onze zoons ertoe brengen zulke kwaden te begaan" te ontmaskeren.

De politie gaf zaterdag een foto vrij waarop alle vier de verdachten van de aanslagen zijn te zien, terwijl ze op 7 juli, de dag van de aanslagen, met rugzakken om het station van Luton, 50 kilometer ten noorden van Londen, binnengaan. De vier namen, na met een gehuurde auto uit Leeds te zijn gekomen, in Luton de trein naar het Londense station King's Cross.

Jamaica

De Jamaicaanse regering bevestigde zaterdag dat een verdachte, de 19-jarige Germaine Lindsay, in Jamaica is geboren. Lindsay vertrok toen hij vijf maanden was met zijn moeder naar Groot-Brittannië, waar zijn vader toen woonde, zei Sandra Graham, de voorlichtster van premier P.J. Patterson. De vader, die al jaren weer in Jamaica woont, zei voor de radio zijn zoon niet meer te hebben gezien sinds die 11 was.

De vader, de 45-jarige Nigel Lindsay, zei ook dat hij sinds vorig jaar wekelijks met zijn zoon belde, maar dat ze de afgelopen twee maanden geen contact meer hadden gehad. In een van die telefoongesprekken zou Germaine hebben gezegd dat hij moslim was geworden. De Jamaicaanse politie heeft de vader op verzoek van Scotland Yard gehoord. De Amerikaanse televisiezender ABC meldde zaterdag dat de FBI onderzoekt of Germaine Lindsay contacten onderhield met bepaalde personen in New Jersey.