LONDEN - Wie dezer dagen op bezoek in Londen een ongeval krijgt, moet niet vreemd opkijken wanneer het ambulancepersoneel per fiets arriveert. De hoofdstad van Groot-Brittannië heeft volgens de BBC vanaf woensdag de beschikking over zes fietsambulances.

De fietsambulances zijn toegerust met zwaailichten, sirenes en defibrilatoren, die het hart via een elektroshock weer op gang kunnen helpen bij een hartstilstand. De fietsambulance wordt samen met de gewone ambulance op pad gestuurd na noodoproepen in het centrum van Londen.

Tijdens een proef in 2000 bleek dat de fietsambulance in 88 procent van de gevallen als eerste ter plaatse is. Tijdens een op de drie ongevallen waren de fietsende hulpverleners in staat om het slachtoffer ter plaatse te helpen en de 'echte' ambulance af te bellen. De ambulance op vier wielen wordt derhalve ontlast door de fietsambulance.

De fietsambulance is bedacht door Tom Lynch, een oud-kampioen op de BMX-crossfiets die tegenwoordig werkt op een ambulance. "Fietsen zijn ideaal om snel door langzaamrijdend verkeer of files te komen zodat medische hulp snel kan worden gegeven, nog voordat andere hulpverleners er zijn", aldus Lynch.