PORTERVILLE - Een grote bosbrand in de Amerikaanse staat Californië bedreigt het Sequoia nationale park. Verscheidene branden smolten dinsdag samen tot een grote vuurzee die een oppervlakte beslaat van 15.000 hectare, zo maakten de autoriteiten bekend.
Sequoia nationale park

Bekijk video

Sequoia National Forrest herbergt sommige van de oudste bomen op aarde. De gigantische Sequoia-boom torent tot 100 meter hoog de lucht in en kan maximaal ongeveer 3000 jaar oud worden. De helft van de Sequoia-populatie in de wereld is te vinden het Californische nationale park.

De bomen kunnen gelukkig tegen een stootje door hun dikke bast. Volgens een woordvoerder van het nationale park hebben bomen soms wel twaalf bosbranden overleefd gedurende de honderden jaren dat ze er staan. Deze vlammenzee is echter zeer intens zodat het uithoudingsvermogen van de bomen danig op de proef wordt gesteld, verklaarde de zegsman.

De brandweer heeft naar schatting duizend mensen uit het gebied geëvacueerd. Ondanks de inspanningen van bijna duizend brandweerlieden en een tiental grote blusvliegtuigen hebben de autoriteiten het vuur nog lang niet onder controle. Hoge temperaturen, geen neerslag en harde wind maken de branden vooralsnog onbeheersbaar.