Wetenschappers hebben twee nieuwe insectensoorten ontdekt in een insectenval in een groeve van de Eerste Nederlandse Cement Industrie (ENCI) in Maastricht. Het gaat om de bocheldansvlieg en de paddenstoelmug.

Dat heeft conservator Paul Beuk van het Natuurhistorisch Museum in Maastricht bekendgemaakt in het BNNVARA-programma Vroege Vogels op NPO Radio 1. 

Daarnaast zijn nog eens 28 soorten gevonden die nog nooit eerder in Nederland zijn gezien. Onder de nieuwe soorten voor Nederland zijn bochelvliegen, steltmuggen en lansvliegen.

Een van de gevonden bochelvliegen is een parasiet van reuzenmieren, die in Nederland zeldzaam zijn, stelt Beuk.

Een half jaar geleden is in de ENCI-groeve van de Sint-Pietersberg een insectenval geplaatst door het Natuurhistorisch Museum en die leverde onverwacht veel insecten op.

Waardoor er zoveel verschillende insecten zijn gevonden, kon Beuk niet precies verklaren. De aanwezigheid van verschillende biotopen in de omgeving en de gunstige ‘aanvliegroute’ op de helling spelen waarschijnlijk een rol, aldus Beuk.

Natuurgebied drie jaar oud

Het natuurgebied waar de insectenval staat, werd drie jaar geleden door de ENCI voor Natuurmonumenten aangelegd als kalkgraslandhelling.

Het doel van Natuurmonumenten en het Natuurhistorisch Museum Maastricht is om de ontwikkelingen op de helling minstens enkele jaren te blijven monitoren en de resultaten te vergelijken met de gegevens uit insectenvallen die in de jaren tachtig en negentig van de twintigste eeuw in andere delen van de groeve stonden.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!