DEN HAAG - De artsen die in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam prins Claus behandelen zijn "niet ontevreden" over zijn gezondheidstoestand. Vergeleken met de situatie van dinsdagavond is sprake van een "licht herstel", meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

Prins Claus is dinsdag overgebracht naar de afdeling intensieve zorg van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam, waar hij zondag werd opgenomen.

Zijn algehele conditie was volgens zijn artsen zo achteruitgegaan dat zij dinsdagmiddag besloten hem naar de afdeling over te brengen. De artsen noemen zijn toestand dinsdagavond 'zorgelijk', aldus de RVD.

Leden van de koninklijke familie bezochten Claus dinsdagavond. Onder de leden van de familie die naar het ziekenhuis kwamen, waren koningin Beatrix, prins Constantijn en prinses Laurentien.

Ook kroonprins Willem-Alexander, zijn vrouw Máxima waren in het AMC. Zij kwamen rechtstreeks uit Italië, waar ze een korte vakantie hielden met prins Bernhard.

De 75-jarige prins was ook al op 1 juli in het AMC opgenomen, omdat hij zich onwel had gevoeld. Artsen vermoedden een infectie aan de luchtwegen. Een kleine twee weken later mocht hij weer naar huis om daar verder aan te sterken. Dat herstel verliep echter minder voorspoedig dan bij zijn ontslag uit het ziekenhuis werd aangenomen.

Claus heeft een jarenlange ziektegeschiedenis achter de rug. In werd hij opgenomen voor 'een algemeen onderzoek', aldus de RVD. De prins zou oververmoeid zijn. In oktober van dat jaar wordt hij opgenomen in de universiteitskliniek in Basel, wegens klachten van depressieve aard. De behandeling duurt langer dan verwacht, Claus vertrekt nog enkele keren naar Basel.

In juli 1984 verklaren de artsen de prins voor genezen. Hij kan weer volledig aan het werk. Medio 1991 openbaren de klachten zich weer. In november meldt de RVD dat de prins lijdt aan de ziekte van Parkinson, zij het een milde vorm. In 1993 gaat het een stuk beter, hij neemt deel aan een bezoek aan de Nederlandse Antillen en ziet er stralend uit.

In juni 1998 wordt bekend dat Claus een prostaatklierverwijdering heeft ondergaan, noodzakelijk wegens een kwaadaardige aandoening. De artsen vinden geen uitzaaiingen. Een paar maanden later maakt Claus al weer een buitenlandse reis.

In 2000 blijkt dat hij hinder ondervindt van de nabestralingen wegens prostaatkanker. Hij kreeg steeds meer last van zijn darmen en nieren. In 2001 gaat het niet veel beter; er wordt een nier verwijderd. Later in het jaar wordt hij opgenomen in het AMC wegens een algeheel verslechterde toestand.

De prins verbleef dit voorjaar ook al twee maanden in het AMC. Hij werd opgenomen wegens longembolie. Tijdens zijn verblijf in het ziekenhuis kreeg prins Claus ook een hartinfarct, waarop hij meteen werd gedotterd.