LELYSTAD - Een postbeambte uit Lelystad wordt ervan verdacht ruim een miljoen euro achterover te hebben gedrukt. De 37-jarige man zou dit hebben gedaan door acceptgiro's en overschrijvingsformulieren te stelen tijdens zijn werk bij een postsorteerbedrijf in Nieuwegein. Dinsdag eiste het Openbaar Ministerie (OM) voor de rechtbank in Lelystad drie jaar cel tegen hem.

De vijf grote banken in Nederland trokken begin dit jaar aan de bel toen betalingsopdrachten naar het buitenland geregeld verdwenen in de post. Justitie kwam de man op het spoor door een vingerafdruk op een van de gestolen formulieren. Na een grootscheeps onderzoek werd zijn huis doorzocht. Daar werd een tas gevonden met voor 14 miljoen euro aan gestolen betalingsopdrachten.

Een gedeelte daarvan (1.231.000 euro) is overgemaakt naar een bankrekening in Duitsland. Uit onderzoek bleek dat de ingevulde gegevens op de betalingsopdrachten met een chemisch middel waren uitgewist en dat ze daarna opnieuw zijn ingevuld met andere informatie.

De Lelystedeling ontkende alle aantijgingen tijdens de zitting. De tas met gestolen formulieren is volgens hem van een kennis die vergeten was hem mee te nemen. De verdachte vertelde de rechtbank dat hij zijn kennis probeerde op te sporen toen de politie zijn huis binnenviel.

De rechtbank doet uitspraak op dinsdag 6 augustus.