AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam vindt dat minister Bomhoff (Volksgezondheid) de gebrekkige opvang van acute psychiatrische patiënten moet oplossen. Verantwoordelijk wethouder H. Belliot gaat hierover praten met het ministerie.

Amsterdam stak onlangs 400.000 euro in de noodopvang van verwarde mensen. Deze nieuwe voorziening moet voorkomen dat patiënten in politiecellen belanden. Maar de voorziening loopt voor geen meter.

Het probleem is dat de patiënten niet doorstromen naar een regulier bed. Dit laatste is de verantwoordelijkheid van de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) instellingen en die vallen onder de verantwoordelijkheid van Bomhoff.

Onbetrouwbaar

Politiecommissaris J. van Riessen windt zich ondertussen danig op over de gang van zaken. "We zijn al drie jaar in gesprek, hebben eindelijk een oplossing en nu houdt de GGZ zich niet aan de afspraken. De zorginstellingen zijn onbetrouwbaar", liet Van Riessen via zijn woordvoerster weten.

"De GGZ geeft de garantie voor patiënten in Amsterdam te zorgen, maar doet dat vervolgens niet en dus belanden deze mensen weer in de cel waar ze niet thuis horen."

Van Riessen vindt dat de minister als verantwoordelijke voor de GGZ op te grote afstand zit. Bomhoff gaat erover omdat de zorg voor psychiatrische patiënten wordt betaald uit de AWBZ. Van Riessen meent dat dit beter kan worden ondergebracht bij de gemeente. "Dan zijn de lijnen korter en we weten tenminste wat we aan de gemeente hebben", zegt Van Riessen.

De gemeente Amsterdam zit niet direct op die verantwoordelijkheid te wachten. "Wij willen gewoon dat het probleem wordt opgelost, maar dat hoeft niet persé door zelf het heft in handen te nemen", aldus een woordvoerder van de gemeente.