ROTTERDAN - Een stroomstoring heeft donderdag het industriegebied aan de Vondelingenweg in Rotterdam getroffen. De fabriek van Akzo Nobel ligt stil en Shell is extra aan het affakkelen. Daardoor kan in de omgeving veel zwarte rook worden gezien. Ook een deel van Hoogvliet, Poortugaal en Pernis kwam zonder stroom te zitten.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

De brandweer spreekt over een grote stroomstoring. Bij de DCMR Milieudienst komen tientallen telefoontjes binnen van bezorgde inwoners van het gebied Rotterdam-Rijnmond. Zij melden vooral stankoverlast. De stroomstoring zou een rubber- en kattenpislucht veroorzaken.

Bewoners

Bewoners van de regio Rijnmond zijn gewend aan rook boven Pernis, omdat bedrijven vaker affakkelen. Als de stroom in een fabriek van Shell uitvalt, wordt het overtollige gasvormige product automatisch naar de fakkelinstallatie geleid, waar het veilig wordt verbrand. Doordat de fabriek nu plotseling de procedure in gang moest zetten, was de rookvorming echter groter en zwarter dan anders.

De metro's van het Rotterdamse vervoersbedrijf RET rijden onregelmatig en op sommige plaatsen niet door de storing. Energiebedrijf Eneco verwacht dat de storing rond 13.45 uur verholpen is.