GAZA-STAD/DEN HAAG - Het Palestijnse Gezag zal de Israëlische aanval op Gaza maandagavond aanhangig maken bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Dit heeft Nabil Abu Rudeina, een adviseur van de Palestijnse president Arafat, dinsdag laten weten.

Bij de aanval zijn vijftien Palestijnen om het leven gekomen, onder wie acht kinderen. De Palestijnen eisen een onderzoek naar de Israëlische premier Sharon en naar misdaden tegen de mensheid.

"Deze procedure zal een echte test voor het hof betekenen", aldus Rudeina. Het ICC is op 1 juli met zijn werk begonnen en moet uiteindelijk wereldwijde bevoegdheid krijgen voor oorlogsmisdaden, misdaden tegen de mensheid en genocide (volkenmoord). De oprichting van het ICC heeft hoop gewekt bij onderdrukte volkeren, zoals uit de uitlatingen van Rudeina weer eens blijkt.

Voorlopig kan het ICC echter niemand vervolgen want er zijn geen rechters en geen aanklager. Het Strafhof wordt naar verwachting in de loop van 2003 operationeel. Voorlopig wordt in het provisorische gebouw aan de Haagse Maanweg alleen bewijsmateriaal in bewaring genomen.

Ook heeft het ICC voorlopig geen jurisdictie voor eventueel door Sharon gepleegde misdaden omdat Israël het oprichtingsverdrag van het ICC, het Statuut van Rome, niet heeft geratificeerd.