PEKING - In China is een fossiel gevonden van een dinosaurus die kon vliegen. Daarmee is volgens wetenschappers de veronderstelling van de evolutie van dino's tot vogels bevestigd. Dat hebben Chinese media dinsdag gemeld.

Prof. Ji Qiang van het Geologisch Instituut van de Academie van Wetenschappen in Peking heeft bevestigd dat hij een fossiel heeft gevonden van een dier dat tussen dinosaurus en vogel in zit. Hij ontdekte de 'dinosaurus-vogel' in de provincie Liaoning, in het noordoosten van China, en heeft hem Shenzhouraptor Sinensis genoemd.

Volgens Ji is het een kleine tweepotige dinosaurus uit het Onder-Krijt (140 miljoen jaar geleden). Het dier lijkt op de archeoptrix, een vreemde vogel ter grootte van een kip maar met vooral reptielachtige eigenschappen. Daarvan is in 1861 in Duitsland een fossiel gevonden, het enige exemplaar tot nu toe. De Shenzhouraptor heeft geen tanden, maar wel een lange staart met twintig wervels, een U-vormige borst en veren.

"Te oordelen naar de breedte van de schouders, de bekkengordel, borst, poten en veren, is het zeker dat hij inderdaad kon vliegen en dat hij de ontbrekende schakel is tussen tweepotige dinosaurussen en vogels", zei prof. Ji.

Onder paleontologen was het al een gangbare theorie dat de vogels afstammen van kleine, tweepotige, vleesetende dinosaurussen. Maar die veronderstelling was tot nu toe alleen gesteund door het bestaan van de archeoptrix. Wel zijn er in Liaoning eerder fossielen van kleine tweepotige dinosaurussen gevonden.

De meest recente vondst was die van een dromeosaurusachtige die de vorm had van een dikke eend. Hij was van top tot teen bedekt met een soort vezels, die lijken op veren. Die vondst, in april van dit jaar, had het vermoeden al versterkt dat vogels van dinosaurussen afstammen.