AMSTERDAM - Rowena Rikkers, het vierjarige 'meisje van Nulde, werd wekenlang meerdere keren per week geslagen door Mike J. (33), de vriend van haar moeder Wanda (26). De mishandelingen duurden tot twee dagen voor haar dood. Volgens Mike J. en Wanda was Rowena op. Ze overleed op 15 augustus 2001.

Voor de rechtbank in Zutphen begon dinsdag de rechtszaak tegen Mike J., 's middags staat ook R. terecht. De twee worden verdacht van het vermoorden van Rowena en het verbergen van het lijkje. Eerder zouden Mike J. en Wanda haar ook van vrijheid hebben beroofd door haar op te sluiten in een hondenhok.

Het rompje en hoofdje van Rowena werden eind augustus gevonden op Strand Nulde en in de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland. In oktober dook ook nog haar handje op in het Veluwemeer bij Harderwijk. Totdat de politie begin december de identiteit van het meisje prijsgaf, ging zij door het leven als 'het meisje van Nulde'.

Virus

Mike J.'s advocaat P. van der Donck houdt het voor mogelijk dat Rowena niet als gevolg van de mishandeling is overleden, maar door een combinatie van een virus (Herpes Simplex) en bloedarmoede. Hierdoor zou haar weerstand sterk verminderd zijn en het virus kan geleid hebben tot hersenvliesontsteking. Van der Donck wil dit laten onderzoeken en wilde de zaak hiervoor laten aanhouden. De rechtbank beslist hierover pas later en is dinsdag begonnen met het doornemen van de feiten.

Uit de verklaringen komt naar voren dat Rowena stelselmatig pijn en letsel werd toegebracht en dat de geestelijk en lichamelijk werd uitgeput. Het meisje werd geslagen, maar ook met kleren aan onder de koude douche gezet, werd geboden rechtop in bed te blijven zitten en mocht niet slapen.

Toch is Rowena volgens Mike J. niet overleden aan klappen die hij haar zou hebben gegeven. Zelf noemt hij het geen klappen. ,,Ik heb haar een paar keer een tik gegeven met de rug van mijn hand'', zei J. dinsdag voor de rechtbank in Zutphen. Eerder had hij bekend het meisje dusdanig te hebben mishandeld dat zij was overleden, maar dinsdag kwam hij op zijn verklaringen terug.

Mike J. ontkende dinsdag ook dat hij het lichaam van Rowena in delen had gezaagd. Voor de rechtbank zei hij dat een ander dit op zijn verzoek had gedaan. Verder wilde hij er niets over zeggen.

Bij de politie verklaarde J. uitgebreid over de dood van Rowena. Hij probeerde haar te reanimeren, toen ze kennelijk aan haar verwondingen bezweek, maar dit had geen succes. Hij legde het lijk daarna in een vriezer. Later werden het hoofdje, de handen, armen, voeten en benen van het rompje gezaagd.

Verder was er alles aan gedaan Rowena onherkenbaar te maken. Het hoofdje was kaalgeschoren, de neus en de oren waren verwijderd, de ogen uitgestoken en de lippen weggesneden. Dit laatste was nodig om bij de tanden te komen. Vooral de voorste kenmerkende tanden met het spleetje ertussen moesten eruit. Het opvallende spleetje kwam terug in de reconstructie van het gevonden hoofdje waaraan het meisje van Nulde als Rowena Rikkers werd herkend.

J. wilde niet zeggen wie het lichaam van Rowena zo heeft verminkt. Hij verviel in algemeenheden als ,,Zoals in elke tak zijn daar mensen voor'' en ,,Ik vraag me ook af hoe alle drugs in Nederland komt''.

Mike J. en Wanda werden in december gearresteerd in Spanje. Na hun uitlevering zitten zij vast in Nederland. Rowena haar zusje Rochelle kwam met haar vader naar Nederland. Wanda is inmiddels bevallen van een derde kindje.

/NIEUWSWanda Rikkers en Mike J. voor de rechtbank