GRONINGEN - Het bisdom Groningen doet het bisschoppelijk paleis in de stad in de verkoop. Behalve de ambtswoning van bisschop Eijk worden ook de kantoren van het bisdom in Groningen en Assen van de hand gedaan. Daarmee hoopt het bestuur het noodlijdende bisdom uit het slop te halen. Het bisdom leed vorig jaar een verlies van 142.000 euro.

Eerst gaat het bisdom op zoek naar een nieuw onderkomen waar alle functies samen ondergebracht worden, zei de woordvoerder van het bisdom dinsdag. Hoeveel de verkoop moet opleveren, kan hij nog niet zeggen. De opbrengst moet in elk geval een structurele bijdrage leveren aan het opvangen van het tekort.

Het verlies is volgens de woordvoerder te wijten aan de toenemende financiële malaise bij de negentig parochies in Drenthe, Friesland, Groningen en de Noordoostpolder. "Daardoor hebben we minder inkomsten van hun kant binnen gekregen."

De woordvoerder benadrukt dat de kantoren van het bisdom en de woning van de bisschop niet alleen om financiële redenen worden verkocht. "We verwachten een stuk efficiënter te kunnen werken als we al onze taken onder één dak samenbrengen." Het bisdom zoekt zijn nieuwe onderkomen in de stad Groningen, het liefst binnen de grachtengordel.