ROTTERDAM/AMSTERDAM - De nationale recherche heeft maandagavond in Amsterdam een 17-jarige jongen aangehouden die in het ouderlijk huis een zelfgemaakt explosief had verborgen. De jongen is als verdachte naar voren gekomen in het onderzoek naar de Hofstadgroep, het terreurnetwerk waartoe ook Mohammed B., de zelfverklaarde moordenaar van Theo van Gogh, zou behoren.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Volgens bronnen rond het onderzoek had de jongen het voorzien op Tweede-Kamerlid Wilders. Dat was gebleken uit afgeluisterde telefoongesprekken. Hij zou Wilders ook al eerder via internet hebben bedreigd. Wilders heeft dat woensdag desgevraagd bevestigd.

Gevaarlijk

Volgens een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) blijkt uit voorlopig onderzoek dat de bom "potentieel gevaarlijk" was. Het explosief bestond uit "een omwikkelde kartonnen staaf met kruit, kleine kogeltjes en een ontstekingsmechanisme", aldus de woordvoerder. De bom wordt onderzocht door experts van het Nederlands Forensisch Instituut. Het ding werd gevonden op de kamer van de jongen.

Onderzoek naar de jongen heeft uitgewezen dat hij al enige tijd actief was op internet. Daar liet hij zich onder pseudoniem kennen als een aanhanger van het extremistische gedachtengoed. Hij beheerde enkele zogeheten MSN-groepen waarop bedreigende teksten, filmpjes en beelden waren geplaatst. Door zijn internetgedrag kwam hij in het vizier van politie en justitie.

De ouders van de jongen zijn van Nederlandse en van Britse afkomst. Hij zou op zijn veertiende bekeerd zijn tot de islam en daarna snel zijn geradicaliseerd.

Mohammed B.

De jongen zou een van de makers zijn van een filmpje op internet waarin steunbetuigingen te zien zijn aan het adres van Mohammed B., die de moord op Theo van Gogh heeft bekend. Aan het einde van dat filmpje, waarover Wilders in februari aangifte deed, wordt "een cadeautje" aangekondigd voor het Kamerlid. Onder de tekst "We hebben onze zwaarden al geslepen, hond", is het geluid van messen te horen die geslepen worden.

Justitie onderzoekt in hoeverre de jeugdige verdachte contacten met leden van de Hofstadgroep onderhield en welke plannen hij met de bom had. De woordvoerder benadrukt dat de verdachte niet wordt beschouwd als lid van de Hofstadgroep.

Donderdag wordt de jongen voorgeleid aan de kinderrechter in Amsterdam.