ROME - Paus Johannes Paulus II is dinsdagochtend uit Rome vertrokken voor een bezoek aan de rooms-katholieke Wereldjongerendagen in de Canadese stad Toronto. Na zijn bezoek aan het tweejaarlijkse evenement, dat zondag eindigt, reist de -jarige kerkleider door naar Guatemala en Mexico. Daar zal hij enkele mensen heilig verklaren.

Tijdens de Wereldjongerendagen komen jongeren uit de hele wereld bijeen om te bidden, elkaar te ontmoeten en samen feest te vieren. De organisatie heeft 200.000 deelnemers geregistreerd, maar verwacht er tijdens de afsluitende mis op zondag enkele honderdduizenden meer. Uit Nederland zijn 650 jongeren en vier bisschoppen naar de Canadese stad gereisd.

De paus voegt zich pas donderdag bij de jongeren. De broze kerkleider trekt zich direct na aankomst in Toronto terug op het Aardbeieneiland in het Simcoemeer ten noorden van de stad. Hij houdt op zaterdag een avondwake met de deelnemers aan de Wereldjongerendagen en draagt op zondag een mis op in het Downsview Park. Maandag vertrekt hij naar Guatemala.

Televisie

De RKK/KRO zendt delen van de Wereldjongerendagen rechtstreeks uit op de Nederlandse televisie, te beginnen met de openingsceremonie in de nacht van dinsdag op woensdag. Door het tijdsverschil van zes uur is het grootste deel van de uitzendingen in de nachtelijke uren te zien.

De Wereldjongerendagen worden sinds 1985 elke twee jaar gehouden op uitnodiging van de paus. Het thema luidt dit jaar 'Jullie zijn het zout van de aarde, jullie zijn het licht van de wereld'. Met dit thema wil de Rooms-Katholieke Kerk jongeren wereldwijd uitdagen om als jonge christenen herkenbaar te zijn in de samenleving.