AMSTERDAM - De eigenaar die zijn jonge herdershond heeft gedumpt met een 14 kilo ijzeren vliegwiel om zijn nek is opgespoord, zo meldt de Telegraaf. Vorige week werd het beestje achtergelaten langs de afgelegen Kolkwei tussen het Friese Anjum en Ezumazijl. Oplettende fietsers waarschuwden toen de politie.

"Hij kon zijn kop nauwelijks omhoog krijgen en kon ook niet overeind komen. Hoe lang hij daar in de droge sloot heeft gelegen, is niet bekend," aldus schutstalhouder Harm Sliep vorige week in de krant.

De gouden tip kwam binnen nadat iemand de hond en het vliegwiel herkende. De eigenaar zou het dier hebben gedumpt nadat de herdershond kinderen zou hebben gebeten.De politie moet het onderzoek nog afronden, daarna volgt aanhouding.

Harm Sliep, die de hond tijdelijk in zijn dierenpension opvangt, wordt overspoeld met reacties van mensen die de herdershond graag een thuis bieden. "Zij wilden allemaal de herdshond een thuis bieden. Het dier blijft in totaal 14 dagen bij mij, waarna ik een goed adres voor de lieve reu ga zoeken," aldus Sliep in de krant.

Een woordvoerder van de politie weet wel een goede straf: "Voor straf zou de eigenaar zelf dat vliegwiel om zijn nek moeten krijgen."