AMSTERDAM - Mannen met een relatie besteden minder aandacht aan hun uiterlijk, naarmate de relatie vordert. Ongeveer zestig procent van de mannen die langer dan tien jaar dezelfde partner heeft, zegt het niet meer nodig te vinden zich aantrekkelijk te maken voor de ander. Bij vrouwen is dat twee procent. Dat blijkt uit een relatie- en seksonderzoek van weekblad HP/De Tijd, gehouden onder twaalfhonderd mensen.

Uit het onderzoek blijkt verder dat Nederlandse stellen hun seksleven gemiddeld waarderen met een zeven en hun relatie met een acht. Ruim 85 procent van de ondervraagden vindt zijn partner aantrekkelijk. Ook mensen die langer dan twintig jaar bij elkaar zijn, vinden elkaar nog aantrekkelijk. Mannen vinden hun vrouw vaker aantrekkelijker dan andersom.

Het merendeel van de mannen (60 procent) doet dan ook geen moeite om aantrekkelijk te blijven. Komt hij wel in actie dan is afvallen de eerste maatregel. Ook het scheren van schaamhaar blijkt populair. De helft van de mannen en tweederde van de vrouwen met een relatie korter dan tien jaar geeft aan de schaamstreek te scheren.

Uit het onderzoek blijkt ook dat het hebben van jonge kinderen nauwelijks van invloed is op het seksleven. Ouders van jonge kinderen hebben vrijwel evenveel seks als kinderlozen en geven hun seksleven hetzelfde rapportcijfer.