GAZA - Een Israëlische luchtaanval op Gaza-Stad heeft maandagavond tegen middernacht ten minste vijftien levens geëist. Onder de slachtoffers zouden zich ook zeker drie kinderen bevinden, zo is uit Palestijnse medische kringen en van de radicale Hamas-beweging vernomen. Ongeveer 95 mensen zouden gewond zijn geraakt.

Bekijk video

Een F-16 van de Israëlische luchtmacht schoot een raket af en raakte verscheidene huizen en een hangar. Meerdere woningen liepen zware schade op of stortten in. Vermoedelijk liggen er nog mensen onder het puin.

Volgens bronnen in het ziekenhuis zou zich onder de slachtoffers ook de leider van de gewapende tak van Hamas voor de Gazastrook bevinden. Hamas bevestigde dat bericht later. "We hebben bevestiging dat de leider van de militaire tak van Hamas, sjeik Salah Shehada omgekomen is bij deze aanval", aldus een hoge functionaris van de organisatie.

"Het is een afschuwelijke slachting, begaan door de zionistische terroristen en Amerikanen die grijsaards, vrouwen en kinderen doden. Hamas zal het bloed van elk slachtoffer wreken. De strijd is begonnen", zei Ismail Haniye.

De radicale Hamas beweging heeft sinds het begin van de tweede Palestijnse intifada, in september 2000, tientallen Israëliërs gedood door zelfmoordaanslagen. Bij vergeldingsacties door Israël kwamen veel Hamas-aanhangers om. Salah Shehada stond hoog op de lijst van door Jeruzalem gezochte personen. Het Israëlische leger wil vooralsnog geen commentaar geven op de luchtaanval van maandag.

De Israëlische premier Sharon en minister van Defensie Ben Eliezer hebben persoonlijk toestemming gegeven voor de liquidatie van sjeik Salah Shehada, de leider van de militaire vleugel van de radicale islamitische beweging Hamas. Dat heeft de Israëlische publieke radio dinsdag bericht.

Sharon toonde zich dinsdagochtend blij met de liquidatie van Shehada. Hij noemde het ,,een van de best geslaagde operaties van het leger''. De premier zei dat de regering extra alert is op wraakacties van Hamas, maar dat met terroristen geen enkel compromis mogelijk is.