AMSTERDAM - Op de eerste dag van het kabinet Balkenende is het al een bewindsvrouwe kwijtgeraakt. Staatssecretaris Bijlhout heeft haar ontslag aangeboden aan de koningin. Dat heeft de Staatssecretaris maandagavond bekend gemaakt.
Bijlhout

In de pers zijn foto's van haar opgedoken waarop ze in uniform te zien is. De geboren Surinaamse was in het begin van de jaren tachtig lid van het volksfront, een militie met nauwe banden met Bouterse. De foto's dateren van 1983, vlak na de decembermoorden.

Zij had premier Balkenende verkeerd geïnformeerd over het tijdstip waarop zij uit de Volksmilitie van de Surinaamse legerleider Bouterse was gestapt. "In mijn herinnering was dat voor de decembermoorden van 1982. Maar nu blijkt dat het later was", aldus Bijlhout in een korte verklaring. Zij wil het nieuwe kabinet niet belasten met deze kwestie en diende haar ontslag in.

Reactie Balkenende

Het vertrek van staatssecretaris Bijlhout van Emancipatie- en Familiezaken is triest en jammer, maar "het was de enige juiste stap die gezet kon worden". Dat zei de kersverse premier Balkenende maandagavond.

Volgens Balkenende is de geschiedenis van Bijlhout (LPF) en haar rol binnen de Volksmilitie in Suriname diverse keren onderwerp geweest van gesprek tussen de twee. "Het feitenrelaas van destijds staat op gespannen voet met nu", aldus de premier.