DEN HAAG - In tegenstelling tot wat ze eerder beweerde is Philomena Bijlhout, de nieuwe LPF-staatssecretaris van Emancipatie- en Familiezaken, niet al voor de decembermoorden in 1982 uit de Volksmilitie van de Surinaamse legerleider Desi Bouterse gestapt. "Ik zat vier maanden na de moorden nog in de militie. Toen ben ik er bij weggegaan", aldus Bijlhout maandag na haar beëdiging.

Bijlhout, geboren in Suriname, herkende zich maandag op foto's die RTL4 Nieuws haar toonde. Op de foto's is Bijlhout te zien in uniform tijdens de nabootsing van een oorlogssituatie in de Surinaamse Ajoko-kazerne. De foto's dateren uit mei 1983. "Direct na dat weekend ben ik uit de militie gestapt", aldus Bijlhout.

"Ik ben verrast door de foto's. Ik wist niet dat die bestonden." Volgens Bijlhout was de bijeenkomst in mei 1983 de eerste van de volksmilitie na de decembermoorden. "Er waren in de tussentijd geen andere activiteiten geweest." De kersverse staatssecretaris zegt de militie de rug te hebben toegekeerd toen haar het militaire karakter duidelijk werd.

Premier Balkenende heeft haar niet gevraagd of ze direct na de decembermoorden uit de militie is gestapt, zegt Bijlhout. Ze wijt de onduidelijkheid die is ontstaan aan het feit dat ze zelf tijdstippen niet meer helemaal precies op het netvlies heeft.