AMSTERDAM - De kans is klein dat de familie van Pim Fortuyn voor het proces tegen verdachte Volkert van der G. met hem kan praten. De advocaten van Van der G. hebben het verzoek van de familie in de ijskast gelegd zolang de Harderwijker in zijn strafzaak blijft zwijgen.

Dat heeft een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam maandag gezegd. Volgens hem heeft het OM direct na het gesprek begin juni tussen de familie en justitie het verzoek van de familie doorgespeeld aan de raadslieden van Van der G.

"Die hebben daar vooralsnog niet positief op gereageerd. Ze willen afwachten wat Van der G. zegt in zijn eigen strafzaak", zegt de woordvoerder van het OM.

Tot dusver zwijgt Van der G. echter over zijn motieven. Ook afgelopen vrijdag, tijdens zijn zesde verhoor sinds zijn arrestatie, weigerde de milieuactivist een verklaring af te leggen.

De broers van Fortuyn hebben volgens het OM geen nieuw verzoek voor een gesprek ingediend. "De opmerking van Marten Fortuyn afgelopen weekeinde dat hij met Volkert wil praten, beschouwen we dan ook als een herhaling van het eerste verzoek dat de familie begin juni deed", aldus de woordvoerder.