AMSTERDAM - Bedrijven die op de een of andere manier hebben verdiend aan de slavernij, kunnen miljoenenclaims tegemoet zien. Dat zegt voorzitter R. Berghout van de Surinaamse vereniging Organiseer Pressie Omhoog (OPO). Hij verwacht over twee maanden meer in detail te kunnen vertellen om hoeveel bedrijven het gaat en om welke bedragen.

Zeker is wel dat bedrijven zich er wat OPO betreft niet vanaf kunnen maken met slechts excuses aan de nazaten van slaven. Ook latere fusies kunnen voor een moederbedrijf geen reden zijn zich aan aansprakelijkheid te onttrekken, zegt Berghout.

"Met een fusie accepteer je niet alleen de lusten, maar ook de lasten. Filialen, dochters; alle bedrijfsonderdelen die op welke manier dan ook betroken zijn geweest bij de instandhouding van dat onmenselijke systeem, komen aan de beurt."

Grondig

OPO zegt de zaak grondig aan te pakken. Samen met juristen, historici, psychiaters en andere deskundigen wil de vereniging, die volgens Berghout ongeveer 5000 leden telt, de claims voorbereiden. Een bestemming voor het geld is er nog niet. Berghout: "Er komt een brede maatschappelijke discussie, ook met witte mensen, over een goede bestemming."

Het Landelijk Platform Slavernijverleden, dat achttien organisaties met een achterban van 10.000 mensen vertegenwoordigt, steunt de claim, maar had liever gezien dat er centraal actie wordt ondernomen.

B. Biekman van het platform: "We hebben een Nationaal Instituut Slavernijverleden dat speciaal is opgericht om onderzoek te doen naar de rol van Nederlanders. Laat dat nou eerst zijn werk doen. Misschien moet je niet alleen bedrijven aanpakken, maar ook de wetgever, het koningshuis. Er zijn meer verantwoordelijken geweest."