DEN HAAG - Aankomend premier Balkenende is maandagmorgen na het constituerend beraad van het komende kabinet naar koningin Beatrix vertrokken om zijn eindverslag te overhandigen. Daarna zal de koningin de nieuwe ministersploeg beëdigen. Aansluitend volgt de traditionele presentatie van de ministers op het bordes van Paleis Huis ten Bosch.

Na Balkenende verlieten de overige dertien nieuwe ministers het Binnenhof om op weg te gaan naar Paleis Huis ten Bosch. De massaal aanwezige toeristen ontvingen de bewindslieden allemaal met een luid applaus.

Alle beoogd ministers benadrukten de goede sfeer waarin het eerste beraad had plaatsgevonden. Dat was vooral procedureel van aard.

Motto

Over het motto van het nieuwe kabinet is nog niet gesproken. De nieuwe minister Heinsbroek van Economische Zaken gaf aan dat de tijd vooral was benut om elkaar te leren kennen. "Dat gebeurde in een aangename ontspannen sfeer", verklaarde minister Hoogervorst van Financiën.

De VVD'er gaf aan dat meteen duidelijk werd dat er in het nieuwe kabinet veel mensen zitten zonder politieke ervaring. "Sommigen horen de basisregels voor het eerst."