AMSTERDAM - Bijna de helft van de Nederlanders (48 procent) denkt dat de volgende terroristische aanslagen in hun land plaatsvindt. Dat blijkt vrijdag uit een onderzoek van TNS NIPO in opdracht van RTL Nieuws. De zender liet de stemming is ons land onderzoeken naar aanleiding van de terreuraanslagen in Londen van donderdag.

Bijna alle ondervraagden (97 procent) denken dat er nieuwe aanslagen komen. Die worden verwacht in Nederland (48 procent), Frankrijk (27 procent), Duitsland (8 procent), Italië (7 procent) en Denemarken (5 procent).

Angst

Na de aanslag in Madrid op 11 maart 2004 was de angst voor terrorisme in Nederland minder groot. Toen was 43 procent bang dat iets dergelijks ook in Nederland zou gebeuren. Overigens ervaren vrouwen deze angst duidelijk meer (58 procent) dan mannen (44 procent).

Van degenen die vrezen dat er binnenkort in Nederland een aanslag plaatsvindt, denkt 38 procent dat dat in Amsterdam gebeurt. Ongeveer eenderde (32 procent) denkt aan Schiphol, 17 procent aan de Rotterdamse haven en 13 procent aan Den Haag.

Voldoende

Een zeer ruime meerderheid van de ondervraagden (87 procent) vindt dat een aanslag niet te voorkomen is door beveiliging; 11 procent denkt dat beveiligen wel helpt. De helft van de Nederlanders vindt dat de overheid de bevolking voldoende informeert over de risico's van een eventuele aanslag. De andere helft vindt de informatievoorziening onvoldoende.