ROERMOND - In het zuidoosten van Nederland heeft zich maandagochtend een aardbeving met een kracht van 4,9 op de schaal van Richter voorgedaan. Het KNMI heeft meerdere meldingen van de beving binnen uit onder meer Limburg. De beving was zelfs te voelen in Amsterdam.
de schaal van Richter
KNMI

Bij de politie Midden- en Noord-Limburg staat de telefoon roodgloeiend. Volgens een woordvoerder komen de meeste meldingen uit Roermond. Daar schudden volgens getuigen de muren en de lampen. Bewoners zijn hun huizen uit gelopen en staan op straat te praten.

Dergelijke meldingen komen ook uit Arnhem. Een getuige uit Maastricht spreekt over "gerommel, de beving was echt te horen. Ik lag in bed te schudden". Ook inwoners van Apeldoorn hebben de beving gevoeld.

De beving was volgens het Belgische persbureau Belga ook te voelen in een groot deel van België.

Epicentrum bij Heerlen

Het epicentrum lag iets ten oosten van Heerlen. Volgens seismoloog H. Haak van het KNMI is tot nu toe een naschok gevoeld, met een kracht van ongeveer ,8 op de schaal van Richter. Hij verwacht nog meer naweeën van de beving, die een kracht van ongeveer 4,9 had.

Een dergelijke schok kan schade veroorzaken. Het gaat dan bijvoorbeeld om scheuren in muren. "Ik verwacht geen grote, structurele schade", aldus de seismoloog. Het is nog onbekend tot waar de beving helemaal is gevoeld. Haak: "Ik kom net uit Utrecht en daar voelde ik 'm ook, dus dat noemen we dan maar even de voorlopige buitengrens."

Ontruiming

In Roermond liet energiebedrijf Essent uit voorzorg een kantoorpand ontruimen. Medewerkers verlieten na de aardbeving op eigen inititatief het pand. Na een inspectie door de gemeentelijke dienst bouw- en woningtoezicht gingen zij weer aan het werk. Volgens de Roermondse brandweercommandant G. Kloosterman is er nergens in de regio sprake van schade door de aardbeving.

Ook in Arnhem werd er uit voorzorg kantoren ontruimd. Het Personeel van de Kamer van Koophandel Centraal Gelderland in Arnhem en de naburige verzekeringsmaatschappij Ohra korte tijd zijn kantoorgebouw verlaten. Volgens een woordvoerder van de politie vreesden de werknemers dat de vrij hoge gebouwen zouden instorten.

Verschillende mensen zeggen dat het "voelde alsof er een vrachtwagen tegen de gevel reed". Nergens is voor zover bekend schade ontstaan. Het personeel van beide kantoren is na een kleine drie kwartier weer aan het werk gegaan.

Roermond 1992

De zwaarste beving in Nederland was in 1992, rond Roermond. Toen had de beving een kracht van 5,8 op de schaal van Richter. In 1932 werd het Brabantse Uden getroffen door een schok van 5 op de schaal van Richter.

Schade

In 1992 lag het epicentrum bij Roermond. Volgens het KNMI vond de aardschok plaats op 20 kilometer diepte op de Peelrandbreuk. De beving werd gevolgd door een groot aantal naschokken. Destijds bedroeg de totale schade aan woningen en monumenten ruim 100 miljoen gulden. Ruim tweehonderd woningen raakten zwaar beschadigd. Driehonderd bedrijven liepen schade op.