DEN HAAG - Na een formatie van 68 dagen neemt het nieuwe kabinet van aankomend premier Balkenende maandag definitief het stokje over van het tweede paarse kabinet-Kok. Koningin Beatrix beëdigt de toekomstige ministers en staatssecretarissen van CDA, VVD en LPF maandag in Paleis Huis ten Bosch. Zoals gebruikelijk presenteert de nieuwe regering zich vervolgens buiten op het bordes van het paleis voor de traditionele groepsfoto.

De bewindslieden komen maandagochtend bijeen op het ministerie van Algemene Zaken voor het constituerend beraad. Tijdens dit overleg beloven ze zich aan het regeerakkoord te houden en stemmen ze in met het eindverslag van Balkenende.

Voor de beëdiging biedt Balkenende koningin Beatrix zijn eindverslag aan. Zij tekent de Koninklijke Besluiten voor het ontslag van de vertrekkende ministers en staatssecretarissen en voor de benoeming van de nieuwe bewindspersonen.

Na de beëdiging door de koningin gaan de leden van het nieuwe kabinet naar hun nieuwe werkplek. Daar dragen de vertrekkende paarse ministers de portefeuilles officieel over aan hun opvolgers.