DEN HAAG - Nederland heeft geen informatie die wijst op een specifiek op ons land gerichte dreiging. Daarom worden geen extra beveiligingsmaatregelen getroffen. Wel zijn met de vier grote steden, de politie en de spoorwegpolitie afspraken gemaakt om extra alert te zijn op verdachte verschijnselen en bewegingen. Ook internationale politionele contacten zijn geïntensiveerd.

Dat zei minister Donner van Justitie vrijdag op een persconferentie naar aanleiding van de aanslagen donderdag in Londen. "De dreiging blijft voor Nederland echter substantieel.

Alertheid is geboden." De bewindsman erkende dat het doelwit net zo goed Nederland had kunnen zijn. "In wezen lopen we hetzelfde risico als Londen en Madrid."

Nut

Donner zei niet negatief te staan tegenover een publiekscampagne, zoals in Groot-Brittannië, om burgers in te lichten over de manier waarop zij moeten handelen bij mogelijke incidenten in het openbaar vervoer. Dat is volgens hem een van de zaken waaruit Nederland mogelijk lering kan trekken. "We moeten kijken naar het nut van publieksvoorlichting."

Nederland heeft inmiddels de contacten geïntensiveerd met politie-,inlichtingen- en veiligheidsdiensten in België, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië. Denemarken en Italië volgen op dit moment. Verder blijft de aangescherpte bewaking van Britse objecten overeind.

Grensbewaking

Ook blijft er verscherpte grensbewaking bij directe verbindingen met Groot-Brittannië. Die is bedoeld om mogelijke voortvluchtige daders van de aanslagen te onderscheppen of in een later stadium te kunnen achterhalen. Vooralsnog is er volgens Donner nog geen beeld van wie er achter de aanslagen zitten maar alleen dat ze een islamitische signatuur hebben.

De minister liet zich niet uit over een mogelijke connectie tussen de Hofstadgroep en Londen. In Groot-Brittannië is op 22 juni wel een verdacht lid van de Hofstadgroep aangehouden. De minister gaat er vooralsnog van uit dat de Hofstadgroep een Nederlandse organisatie is.

Verder zei hij dat naar aanleiding van de rechtszaak tegen Mohammed B. volgende week de beveiliging van een aantal personen is geëvalueerd. B. is de verdachte van de moord op Theo van Gogh en zou lid van de Hofstadgroep zijn. Of de beveiliging is verscherpt, wilde Donner niet zeggen. Ook wilde hij niets kwijt over de bewaking van het North Sea Jazz-festival dit weekeinde in Den Haag.

Donner zei verheugd te zijn dat in Nederland geen maatschappelijke onrust is ontstaan en dat er na de aanslagen geen incidenten zijn geweest. De politie heeft volgens hem ook direct contacten gelegd met het lokale middenveld.