ROTTERDAM - Sparta zal voor maandagavond nog zo'n 400.000 euro bijeen moeten sprokkelen om met een gerust hart voor het beroepscollege van de licentiecommissie van de KNVB te kunnen verschijnen. Dit bedrag is nodig om het college een sluitende begroting voor te leggen om in tweede instantie alsnog in aanmerking te komen voor een licentie.

Hiertoe zijn de afgelopen dagen gesprekken gevoerd met de tien werknemers (zes spelers, drie trainers en een verzorger), voor wie volgens de arbitragecommissie van de KNVB onvoldoende grond bestaat voor ontslag. Indien zij voor maandagavond instemmen met de voorstellen die Sparta hen in tweede aanleg heeft gedaan, lijkt het nakende faillissement te kunnen worden afgewend.

Bovendien zou een aantal externe geldschieters bereid zijn de hoogste nood te lenigen indien het vereiste bedrag niet wordt gehaald. Harde toezeggingen heeft Sparta weliswaar nog niet, maar gesprekken die de leiding dit weekeinde voerde met een aantal kandidaten waren hoopgevend.

Spelers

Het belangrijkste is evenwel de wil van de spelers om mee te werken aan een regeling die Sparta heeft geopperd. De club heeft hen een transfervrije status met een afkoopsom voorgesteld, of anders een korting op het salaris van het nog doorlopende contract.

Daarnaast rest Sparta de mogelijkheid tot verkoop van Mendes da Silva of Boukhari. Vooral voor de eerste bestaat veel belangstelling. Roda JC, RKC en AZ hebben interesse belangstelling getoond voor de middenvelder. AZ zou bereid zijn 500.000 euro voor Mendes te betalen en hem nog een jaar op het Kasteel te laten spelen.

Sparta zou met deze transfer in een klap uit de zorgen zijn, maar weigert vooralsnog op het aanbod in te gaan. "Voor maandagavond verwachten we van alle werknemers uitsluitsel te hebben gekregen over onze voorstellen," aldus commercieel directeur Charles van der Steene.