GLENEAGLES - De ontwikkelingshulp van de G8, de zeven rijkste industrielanden plus Rusland, gaat in de komende vijf jaar met 50 miljard dollar omhoog. Dat heeft de Britse premier Tony Blair vrijdag gezegd tijdens de slotverklaring van de top in het Schotse Gleneagles. "Het is niet alles dat gehoopt was, maar het is vooruitgang."

Bekijk video: Modem/ Breedband

"Dit maakt geen eind aan de armoede, maar geeft wel de hoop dat de armoede beëindigd kan worden", zei Blair, die de afgelopen dagen als G8-voorzitter optrad als gastheer van de top. "Het verandert de wereld niet morgen al, maar het is een begin." De G8 geven de Palestijnse Autoriteit de komende jaren 3 miljard dollar om het vredesproces in het Midden-Oosten te steunen.

Vredesmacht

De acht regeringsleiders zijn daarnaast overeengekomen om een nieuwe vredesmacht naar Afrika te sturen. Agrarische exportsubsidies moeten vanaf een niet benoemde "geloofwaardige einddatum" worden afgeschaft.

Blair presenteerde de slotverklaring "in de schaduw van de terreurdaden" van donderdag in Londen, waardoor zeker vijftig mensen het leven verloren. "Dit is de pertinente uitdrukking van onze gezamenlijke overtuiging om te handelen in het aangezicht van de dood", zei Blair, die werd geflankeerd door de regeringsleiders van de Verenigde Staten, Rusland, Frankrijk, Japan, Duitsland, Italië en Canada.

Klimaatbeheersing

De landen kwamen tot een vage slotverklaring over een ander belangrijk agendapunt tijdens de top, de klimaatbeheersing. De opwarming van de aarde moet dringend worden aangepakt, constateert de G8, zonder daarvoor maatregelen te benoemen. "De klimaatverandering is een ernstige en langdurige uitdaging die de potentie heeft om elk deel van de planeet te beïnvloeden."

Groot-Brittannië zit in november een grote conferentie voor die een dialoog moet bewerkstelligen tussen de G8 en de opkomende industrielanden over maatregelen om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Bij de G8-top waren regeringsleiders aanwezig van vijf opkomende industrielanden: China, Brazilië, India, Mexico en Zuid-Afrika.