NEW YORK - Newyorkers lopen niet echt warm voor de zes ontwerpen die zijn ingediend voor een bouwproject op de plaats waar eens het World Trade Center stond. Geen van de zes plannen was volgens de aanwezigen op een massale bijeenkomst zaterdagavond acceptabel.

Bekijk video

Ongeveer vijfduizend mensen brachten hun stem uit op de zes ontwerpen. Alle plannen voorzien in kantoren en een monument rond Ground Zero, de plek waar eens de twee 110 verdiepingen tellende torens van het World Trade Center stonden.

De voornaamste kritiek op de ingediende voorstellen is dat gebouwen te dicht opeen geplaatst worden, dat het project te grootschalig en vooral te saai is. Criticasters vragen om minder kantoorruimte. Ze zien liever meer woningen en sociale en culturele voorzieningen op de rampplek verrijzen.

De plannenmakers hebben hen gehoord en zullen reageren, aldus de president van het LMDC dat toezicht moet houden op het invullen van het gapende gat in het zuiden van Manhattan. "Dit was het begin van een proces. We hebben het deze week aan het publiek voorgelegd en dat zegt dat we nog veel meer werk te doen hebben", aldus Lou Tomson.

Op 11 september vorig jaar boorden zich twee gekaapte vliegtuigen in de torens van het World Trade Center die vervolgens instortten. Bij de bloedigste terreur aanslag tot nu toe vonden mensen de dood.