LONDEN - Arabische bronnen die het terreurnetwerk al-Qaeda nauwkeurig volgen, hebben tegen de Britse omroep BBC gezegd vrijwel zeker te zijn dat de explosies donderdag in de Britse hoofdstad het werk zijn van het netwerk van Osama bin Laden.

Al-Qaeda was verantwoordelijk voor de aanslagen op 11 september 2001 op New York en Washington waardoor bijna 3000 mensen om het leven kwamen.

Gelijkenis

Veiligheidsanalisten zeiden tegen het persbureau Reuters dat de schijnbaar gecoördineerde explosies in het transportsysteem van Londen een zekere gelijkenis vertonen met de aanslagen vorig jaar maart op treinen in Madrid. De aanslagen doen denken aan de stijl van al-Qaeda.

Kenmerken van al-Qaeda

Volgens de Britse premier Tony Blair is het "redelijk duidelijk" dat het om terroristische aanslagen ging. Ook minister Straw verklaarde dat de aanslagen "kenmerken van al-Qaeda" vertoonden.

De tot dusver onbekende organisatie 'Secret Organisation al-Qaeda in Europe' heeft de aanslagen opgeëist op een Arabische website, waarop al eerder aanslagen zijn opgeëist.

Twijfels

Terreurdeskundigen hebben donderdag wel twijfels geuit over de authenticiteit van de verklaring. Zowel tegen de BBC als tegen de Duitse omroep ARD zeiden experts dat er foutieve korancitaten zijn gebruikt. Ook een gebruikte omschrijving voor de profeet Mohammed als "de lachende moordenaar" is volgens deskundigen zeer ongebruikelijk in dit soort claims.

Al-Qaeda voerde in het recente verleden verscheidene malen gelijktijdig aanslagen uit. Dat was onder meer het geval bij de aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania en de operaties met gekaapte vliegtuigen op New York en Washington op 11 september 2001.

Madrid

De aanslag in Londen lijkt op die in Madrid van 11 maart vorig jaar. Toen ontploften in de Spaanse hoofdstad tien bommen verstopt in sporttassen in forensentreinen. Deze explosies hadden ook in de spits plaats. Hierdoor vielen toen in totaal 191 doden.

"Er zijn veel parallellen met de explosies in Madrid. We moeten er vanuit gaan dat het om terreuraanslagen gaat", meent de Duitse analist Rolf Tophoven. Wat vooral opvalt is de synchronisatie van de aanslagen en dat is typisch al-Qaeda, aldus zijn Hongaarse collega Sebestyen Gorka.

G8-top

De aanslagen in Madrid hadden drie dagen voor de parlementsverkiezingen plaats. De explosies in Londen vallen samen met de top van de G8, de bijeenkomst van de zeven belangrijkste industrielanden en Rusland. Ook de Britse premier Blair wees op deze coïncidentie.

Spot

De Amerikaanse terrorisme-expert Richard Clarke zei tegen de televisiezender ABC: "Dit is een zeer complexe, gecoördineerde aanval. Dit is naar mijn mening duidelijk gerelateerd aan het feit dat de premier van Groot-Brittannië aan de andere kant van het land is, als gastheer van de leiders van de industriële wereld." Als het om een aanslag gaat, willen de terroristen de boodschap geven dat met de wereldleiders de spot kan worden gedreven, stelde Clarke.

Doelwit

De regering van Blair is een zeer nauwe bondgenoot van de Amerikaanse president Bush in Irak en in de strijd tegen het terrorisme. Londen is al veelvuldig genoemd als doelwit van een terroristische aanslag en in de stad zijn verscheidene malen rampenoefeningen gehouden.