De Partij voor de Dieren heeft minister Kamp (Defensie) om opheldering gevraagd over het afslachten van 150 konijnen door rekruten van een bataljon uit Oirschot. Het ministerie zei donderdag uit te zoeken of de beschuldiging klopt. Het heeft de brief nog niet gekregen.

Volgens de partij liep een oefening van het 17e Pantser Infanterie Bataljon uit Oirschot in de Ardennen eind juni uit de hand. De rekruten moesten als oefening voor oorlogstijd 150 witte konijnen doden om ze op te eten.

Huilen

Ze zouden de beestjes met geweerkolven, stokken en hamers op de schedels hebben geslagen omdat ze niet wisten welke manier het minst pijnlijk was. Veel militairen die aan de oefening meededen, zouden hebben moeten huilen van ellende of waren flink van de kaart.

Cursus overleven

Een woordvoerster van het ministerie erkent dat het slachten van de dieren deel uitmaakte van een cursus overleven op het slagveld. "Een onderdeel daarvan is het slachten van levende have. Dat gebeurt onder leiding van gediplomeerde slagers, eerst in theorie en daarna in de praktijk. Dat is hier gebeurd." De konijnen kwamen van een fokker, ze mogen niet worden gestroopt. De woordvoerster ontkent dat met geweerkolven op de konijnenkopjes is geslagen. "Bij de oefening waren geen wapens aanwezig."

De partij waarschuwt de minister dat een dergelijke actie niet van deze tijd is. Ook wil ze weten of leidinggevenden zich hebben schuldig gemaakt aan het uitlokken van dierenmishandeling. Verder vraagt de partij hoe vaak dit soort dingen gebeurt binnen de opleiding van soldaten. Volgens Defensie zijn deze lessen al heel lang onderdeel van de opleiding.