PROVESANO - In Provesano is zaterdag rond 19.00 uur de uitvaartdienst voor Pim Fortuyn afgelopen. De dienst duurde ongeveer een uur en werd deels in het Italiaans en deels in het Nederlands gehouden. Aansluitend volgt de herbegrafenis van de politicus op de nabijgelegen begraafplaats in het Noord-Italiaanse plaatsje.

Broer Marten Fortuyn sprak tegen het einde van de dienst de hoop uit dat de rust in Provesano na de begrafenis snel terugkeert. "De show is over. Hopelijk krijgen de familie en vooral de bevolking van Provesano nu eindelijk de rust die hen toekomt."

Verkeerde beeldvorming

Marten Fortuyn greep de uitvaartdienst ook aan om nog eens in te gaan op de naar zijn mening verkeerde beeldvorming over zijn broer. "Er is in het verleden een verkeerd beeld van je geschetst. Maar je vrienden hebben de afgelopen maanden hard gewerkt om dat beeld te corrigeren. Ik denk dat er nu een beeld van je is ontstaan zoals je echt was.''

Oorverdovende stilte

Jan 't Hooft, een goede vriend van Pim Fortuyn, hield ook een korte toespraak. Daarin zei hij dat Fortuyn een "oorverdovende stilte" heeft achtergelaten. "Wat was het leuk geweest met Pim als president. Want dat was hij zeker geworden.''

De dienst had twee voorgangers. Vicaris-generaal dr. H. Verbakel was verantwoordelijk voor het Nederlandstalige deel van de dienst. Hij was zaterdagmiddag samen met de familie en enkele goede vrienden van Fortuyn per vliegtuig naar Italië gereisd.

/NIEUWSStoffelijk overschot Fortuyn vertrokken naar Italië