LONDEN - Het openbaar vervoer in het centrum van Londen is donderdagochtend getroffen door een serie terreuraanslagen. Bij bomexplosies op metrostations, in twee metrotreinen en een dubbeldekbus zijn minstens 37 doden en 700 gewonden gevallen. Premier Blair heeft de aanslagen sterk veroordeeld en sprak over een 'barbaarse daad'.

Bekijk video: Modem/ Breedband Video: Mirror

Bekijk slideshow hier


Twee explosies vonden plaats in twee treinen die tussen twee stations reden

Ernstig gewonden

Volgens een zegsman van de Londense ambulancediensten zijn honderden mensen met zware verwondingen naar ziekenhuizen vervoerd. De verwondingen liepen uiteen van brandwonden, verloren ledematen, botbreuken en ander verwondingen die samenhangen met schokgolven. Het is onduidelijk hoeveel van hen in levensgevaar zijn.


Gewonden zoeken een veilig heenkomen

Driehonderd andere mensen liepen lichte verwondingen op en konden ter plekke worden behandeld of werden met andere voertuigen naar ziekenhuizen overgebracht. Hun verwondingen betroffen vooral builen, schrammen, snijwonden en rookinhalatie.

Hulpdiensten

De reddingsdiensten zetten meer dan honderd ambulances in, de brandweer rukte uit met veertig bluswagens en tal van andere kleinere voertuigen. Meer dan tweehonderd brandweerlieden werden ingezet om de slachtoffers van de aanslagen zo snel mogelijk uit de metrostations en tunnels te krijgen. Volgens brandweercommandant Ken Knight is er door de ontploffingen geen brand uitgebroken. De inhalatieproblemen van slachtoffers zouden vooral te wijten zijn aan stof en ander vuil dat werd opgeworpen door de explosies.

Nederlandse slachtoffers

Het ministerie van Buitenlandse Zaken had donderdag aan het begin van de avond nog geen aanwijzingen binnen gekregen over mogelijke Nederlandse slachtoffers onder de doden en gewonden van de aanslagen.

Het speciale informatienummer van Buitenlandse Zaken (070-3487770) bleek verder nog niet te worden overspoeld met telefoontjes van verontruste familieleden of vrienden. Mensen maken overigens ook dankbaar gebruik van het nummer om te informeren naar praktische zaken zoals de bereikbaarheid van Londen, aldus een woordvoerder van het ministerie.

Getroffen metrotreinen

Een van de getroffen metrotreinen bevond zich tussen Aldgate East en Liverpool Street, een andere tussen Russel Square en King's Cross. In het station Edgware Road zouden drie treinen zijn getroffen.

Bus ontploft

Over het aantal bussen dat zou zijn ontploft bestond aanvankelijk onduidelijkheid. Volgens de eerste berichten zou er namelijk sprake zijn van drie dubbeldekbussen. Later bleek dat het ging om een busontploffing. De busontploffing vond plaats in het hart van Londen op Tavistock Square. Ooggetuigen zeiden tegen de televisiezender Sky News dat de explosie de bus "volledig uiteen heeft gereten". Bij deze busexplosie zou een zelfmoordenaar zich hebben opgeblazen.


Dubbeldekbus uiteengereten

Het complete metroverkeer is kort na de aanslagen stilgelegd. De getroffen metrostations Aldgate, Edgware Road, King's Cross, Old Street en Russell Square zijn ontruimd.


De getroffen metrostations Aldgate, Edgware Road, King's Cross, Old Street en Russell Square zijn ontruimd

Verwarring

Aanvankelijk heerste verwarring over het aantal explosies, doordat die in meerdere stations waren te horen. Kort voor negen uur (plaatselijke tijd) kwamen de eerste meldingen van "incidenten" binnen bij de hulpdiensten van de Britse hoofdstad.

Technische storingen

Aanvankelijk ging de politie ervan uit dat technische storingen de explosies hadden veroorzaakt. Medewerkers van de metro-onderneming meldden echter al snel dat in de metrotunnels sporen van explosieven waren gevonden. Toen ook een stadsbus werd opgeblazen, werd duidelijk dat Londen door terroristische aanslagen was getroffen.

Britse media meldden verder dat de politie een vijfde explosief gecontroleerd tot ontploffing heeft gebracht. Dat zou gebeurd zijn bij het metrostation Edgware Road.


Chaos in centrum Londen

Verkeerschaos

De explosies hebben een grote verkeerschaos veroorzaakt in Londen. Miljoenen forenzen hadden de grootste moeite om na hun werk thuis te komen. Inmiddels komt het openbaar vervoer weer langzaam op gang gekomen. De ondergrondse is nog altijd gesloten, maar treinen en bussen proberen de dienstregeling weer op te pakken.

Alle grote treinstations zijn weer open, maar treinen rijden er wel met grote vertragingen. The Heathrow Express van en naar de internationale luchthaven Heathrow is ook weer in dienst genomen.

Verscherpte veiligheidscontroles

Alle bussen in centraal Londen (Zone 1) rijden weer, maar ook met vertragingen door omleidingen. De reizigers in het openbaar vervoer hebben wel te maken met extra verscherpte veiligheidscontroles.

Carpoolen

Het autoverkeer heeft hinder van afgesloten wegen in het centrum. Het systeem van tolheffing in het hart van de Britse hoofdstad werd donderdag wel geschrapt. In de stad zijn donderdag verscheidene initiatieven genomen, onder meer op het internet, om het carpoolen te bevorderen.

Bommeldingen

Volgens de BBC hebben miljoenen mensen hinder ondervonden om donderdagavond het centrum te verlaten. Grote groepen gingen lopend naar huis. Velen namen ook een hotelkamer in de stad. Op enkele plaatsen waren er (valse) bommeldingen waardoor straten of gebouwen steeds werden afgezet en dat leidde tot extra oponthoud.

Scotland Yard

Volgens een Israëlisch radiostation zou Israël donderdag door Scotland Yard, een paar uur voor de aanslagen, zijn ingelicht om de beveiliging te verscherpen en extra waakzaam te zijn.


Premier Blair licht ambtgenoot Bush in over aanslagen op G8-top

De explosies op het hoogtepunt van de ochtendspits, volgen een dag na de toewijzing van de Olympische Spelen aan Londen.